Czas

  • 30 min.

Masło z ziaren – intensywnie zielone i zaskakujące w smaku. Ma swoich zwolenników, ale i przeciwników. Skarbnica zdrowych tłuszczów. Warto zrobić je raz na jakiś czas i zajadać z krakersem warzywnym, gryczanym lub krakersem zmieniającym życie. Doskonale smakuje też z chlebem orkiszowym z ostatniego wpisu.

W maśle tym spotykają się wartości odżywcze trzech bardzo ważnych dla naszej diety produktów. Znajdziecie w nim pestki dyni, ziarna słonecznika i konopi. Jeśli chcecie uzyskać słodką wersję tego masełka to wystarczy zmieszać je z odrobiną słodu. Moją wariacją na temat tego przepisu jest dodanie miękkiego awokado, oraz dwóch ząbków czosnku.

Uwaga

  • przepis pochodzi z książki : ” Talerz zdrowia”- Dale Pinnock

Składniki

  • 2 garście pestek dyni
  • 2 garście pestek słonecznika
  • 1 garść ziaren konopi
  • 6 łyżek oleju lnianego
  • 1 łyżeczka soli
  • w wersji słodkiej – 2 łyżki ulubionego słodu

Sposób przygotowania

  1. Pestki dyni i słonecznika zalewam ciepłą wodą na pół godziny. Po tym czasie odcedzam je na sicie.
  2. Wkładam z resztą składników do kielicha maszyny miksującej i blenduję na pastę.
  3. Zjadam w ciągu trzech dni. Do każdej małej, jednorazowej porcji zielonego masła, za każdym razem można dodać kilka kropel oleju lnianego.