Czas

  • 30 min.

Proste ciasteczka migdałowe z makiem sprawdzą się  doskonale w roli szybkiej przekąski, albo zdrowego, słodkiego wsadu do śniadaniówki. Są chrupiące i nie za słodkie. Można przełożyć je ulubioną marmoladą. Doskonale nadają się do przechowywania przez kilka dni w słoiku.

Składniki

  • 100g mąki z ciecierzycy
  • 100g mąki kukurydzianej
  • 50g mąki ryżowej
  • 200g migdałów zmielonych na mąkę
  • 100ml syropu klonowego lub daktylowego
  • 100ml mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 2 łyżki maku
  • opcjonalnie można dodać do ciastek 100g posiekanej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki (oprócz skórki z limonki i maku) wkładam do kielicha maszyny miksującej. Blenduję na gładką masę. Wykładam do miski, dodaję mak oraz skórkę z limonki, mieszam dokładnie.
  2. Powstałą masę rozwałkowuję i wycinam z niej ciasteczka. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180C przez 15 minut.