Czas

  • 30 min.

Ciasteczka migdałowe, które znalazłam TUTAJ natchnęły mnie do zrobienia własnej wersji. Bardzo lubię połączenie mąki migdałowej z orzechami laskowymi. Ciastka mają wtedy idealny smak.

Składniki

  • 150 g migdałów
  • 150 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki ksylitolu (lub takiego słodu jakiego używacie)
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • po pół kubka: daktyli, rodzynek, goji, orzechów włoskich, nerkowców

Sposób przygotowania

  1. Migdały, orzechy i ksylitol mielę razem na mąkę w thermomiksie. Przesypuję do miski i dodaję proszek do pieczenia, 3 łyżki oleju kokosowego.
  2. Daktyle kroję w plasterki, orzechy siekam. Wszystkie bakalie dosypuję do miski z resztą składników i krótko wyrabiam ręką.
  3. Formuję kulki i układam je na blaszce wyłożonej pergaminem, a potem spłaszczam ręką ( tak, aby wyglądały jak ciasteczka). Piekę w 180C przez 10 minut. Wasz czas pieczenia może się różnić od mojego. Powinny być lekko zrumienione. Wyszło mi 20 niewielkich ciasteczek.