Czas
- 30 min.
Uwielbiam groch i pieczoną dynię, której muszę zawsze piec dużo, dużo więcej. Zjadam ją jeszcze ciepłą, prosto z blaszki. Gdy do tego podjadania podłączy się jeszcze mój mąż, to szybko okazuje się, że brakuje jej do dania dla którego była pieczona!
Połączyłam ją z ugotowanym grochem. Wyszło pysznie i niedrogo. Powstało smarowidło, które lubię wyjadać prosto ze słoika. Wiem, że się powtarzam, ale pasta ta doskonale pasuje do moich ulubionych bezglutenowych ZIELONYCH NALEŚNIKÓW. Doskonale smakuje też z tymi KRAKERSAMI.
Już w przyszłym tygodniu zapraszam WAS na kolejny naleśnikowy przepis (bezglutenowy). Tym razem z mąką kokosową:)
Składniki
- 1 szklanka suchego grochu
- 1 szklanka upieczonej dyni
- 2 łyżki oleju z pestek dyni (jest PYSZNY)
- 2 ząbki czosnku
- sezam najlepiej niełuskany 4 łyżki
- sól
- pieprz ziołowy
Sposób przygotowania
- Najpierw piekę dynię:) Kroję na kawałki, skrapiam odrobiną oliwy, lekko solę i piekę w 180C przez ok 25 minut. Jeśli nie zjem całej po wyjęciu z piekarnika to biorę się za przygotowanie pasty…Jeśli po 5 minutach okazuje się, że nie ma dyni… to znowu PIEKĘ DYNIĘ!
- Groch gotuję do miękkości, może się lekko rozpadać, Do gotowania wszystkich strączków dodaję KOMBU. Po ugotowaniu groch odcedzam i studzę.
- Wszystkie składniki wkładam do kielicha blendera i miksuję na gładko. Doprawiam na samym końcu. Jeśli pasta będzie dla Was za mdła to dodajcie trochę soku z cytryny i więcej czosnku. SMACZNEGO!
Edyta
Powiązane artykuły
Trufle z jaglanym poppingiem
Zupa z czerwonej soczewicy z pieczarkami
Ciastka kokosowo-migdałowe
Krakers z kaszy gryczanej niepalonej
1 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
To też robię, mam pytanie przy okazji – czy można moczyć groch dłużej? Czy i jaki ma wpływ na strączkowe czas namaczania?