Czas
- 30 min.
Czerwona soczewica jest moją ulubioną i występuje w wielu potrawach, które lądują na zielonym stole. Dodawana do zup doskonale je zagęszcza i poprawia ich smak. Świetnie komponuje się z pomidorami i warzywami dlatego cała nasza rodzina zjada ją z chęcią.
Jest dobrym źródłem białka, potasu oraz kwasu foliowego. Mam wrażenie że w Polsce jest produktem mało znanym i że trudno jest ją spotkać na naszych stołach. Mam nadzieję, że ta zupa zachęci Was do tego, aby ją wypróbować. W sklepach bez problemu znajdziecie soczewicę czerwoną, brązową, zieloną oraz czarną. Bardzo popularna i lubiana jest w Indiach. Uprawia
się jej tam aż 50 rodzajów.
Zupa którą przygotowałam jest prosta i smaczna. Uważam, że najlepszą rekomendacją jest to, że każde z moich dzieci po zjedzeniu jej poprosiło o dokładkę.
Uwaga
- zamiast czerwonej soczewicy można użyć zielonej lub brązowej
- zamiast żółtej fasolki szparagowej można użyć zielonej
- zamiast groszku dodajcie ugotowaną fasolkę adzuki lub fasolkę mung (dodajemy pod koniec gotowania)
- zielonym dodatkiem do zupy może być: szpinak, natka, szczypior, zielone pesto
Składniki
- 100 g czerwonej soczewicy dobrze opłukanej
- 1 szklanka żółtej fasolki szparagowej pokrojonej na mniejsze kawałki
- 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 1/2 szklanki zielonego groszku (mrożonego)
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 cm świeżego imbiru startego na tarce
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 2 ziela angielskie
- 2 listki laurowe
- sól do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki lub posiekany szpinak do posypania zupy
Sposób przygotowania
- Oliwę rozgrzewam w garnku i kolejno wkładam: imbir, kurkumę, paprykę, ziele angielskie, listki laurowe i smażę przez minutę mieszając.
- Dokładam cebulę, czosnek, soczewicę, fasolę i groszek.
- Dolewam pastę pomidorową, pół litra wody i gotuję przez 15 minut.
- Po tym czasie doprawiam zupę solą i pieprzem, oraz jeśli jest taka potrzeba dodaję jeszcze papryki.
- Zupę podaję z odrobiną zieleniny (najczęściej ze szpinakiem). Smacznego:).
Edyta
Powiązane artykuły
Sernik z mango, nerkowców i tofu
Deser z nasion chia
Ciastka owsiane
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.