Czas
- 30 min.
Ciastka, ciasteczka – coś słodkiego na ząb. Kto z nas ich nie lubi. Niemal w każdym domu znajduje się to specjalne miejsce gdzie trzymamy słodycze. Jakiej jakości są? Czy czytając etykietę ciastek, czy cukierków nie mamy przed oczami całej tablicy Mendelejewa???
Dbajmy o jakość naszych przekąsek i pilnujmy tego, aby były bez tłuszczów trans, białej mąki, cukru i sztucznych, chemicznych dodatków. To naprawdę ogromna przyjemność gdy możemy zjeść coś, co przygotowaliśmy własnymi rękami:)
Etykiety ciastek na sklepowych półkach, na szczęście potrafią skutecznie odstraszyć od ich zakupu. Większość z nas lubi podjadać coś słodkiego, niech będą to zdrowe ciacha. Wykonane własnoręcznie smakują najlepiej i możemy rozkoszować się każdym zjadanym kęsem wiedząc, że zawierają one płatki owsiane, orzechy, ziarna i owoce. Najlepiej przygotujmy je w takiej ilości, aby zawsze były dostępne w słoiku. Będziemy mogli sięgnąć po zdrową przekąskę i zjeść trochę więcej bez wyrzutów sumienia.
Uwaga
- uwaga: w tej recepturze mleko roślinne służy tylko do tego, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciastek
- przepis na 25 sztuk
- ciastka można posypać ziarnami sezamu lub słonecznika
- zamiast orzechów włoskich można dodać każde inne, albo zwiększyć ilość migdałów
- zamiast masła orzechowego można dodać migdałowe, albo masło z ziaren słonecznika, ewentualnie zastąpić je olejem kokosowym
Składniki
- 130g płatków owsianych
- 40g ziaren słonecznika
- 150g migdałów lub płatków migdałowych
- 50g orzechów włoskich
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 lub 2 łyżki ulubionego słodu
- 1 banan
- 1-3 łyżki mleka roślinnego (dodajemy je tylko po to, aby uzyskać optymalną konsystencję ciasta)
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
- Rozgrzewam piekarnik do 180C i wykładam dużą blachę z piekarnika papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki na ciastka, oprócz mleka wkładam do kielicha maszyny miksującej i miksuje na gładka masę. Jeśli jest bardzo gęsta dodaję łyżkę lub dwie mleka roślinnego.
- Na blaszce układam łyżką taką ilość ciasta, aby odpowiadała wielkości orzecha włoskiego. Potem używając łyżeczki maczanej w wodzie rozpłaszczam ciastka do odpowiedniego kształtu.
- Piekę je od 15 do 20 minut. Ciastka pieczone 20 minut będą chrupiące, a te pieczone 15 będą miękkie.
Edyta
Powiązane artykuły
Tarty mocno czekoladowe (bezglutenowe)
Czekoladowy sernik z tofu
Szarlotka (wersja 2)
4 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Ciacha pyszne, właśnie zajadam. Mój blender nie podołał i mamy wersję z kawałkami orzechów :)
Super:)Moje też nie były zmiksowane na beton:). Pozdrawiam serdecznie.
Czy płatki mają być zblendowane na drobno?
Nie…lekko zmiksowane razem z innymi składnikami.