Czas

  • 30 min.

Rodzicom słodycze (te ze sklepu – pełne chemicznych dodatków, cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, barwników i utwardzanych tłuszczy roślinnych) często spędzają sen z oczu.
Zadajemy sobie pytanie: dawać je dzieciom czy nie dawać- stosować zakazy, czy raczej pozwalać na to, aby jadły je każdego dnia?

Sama (jako mama trójki dzieci w różnym wieku) nie raz mierzę się z tym zagadnieniem i wiem, że prawda/mądrość zawsze leży po środku. Zakaz jedzenia słodyczy często wywołuje opór i dziecko prędzej czy później sięgnie po nie. Najważniejsze jest to, aby pokazać, że najlepszym wyjściem jest wspólne przygotowanie ich w domu i wytłumaczenie dziecku dlaczego jest waśnie tak.

Jeśli jesteście uważnymi obserwatorami, to na pewno nie umknęło waszej uwadze zachowanie dzieci po zjedzeniu żelków, albo kolorowych cukierków – dzieci zazwyczaj są pobudzone, nie potrafią skupić uwagi, czasem reagują agresywnie – jest jeszcze trudniej gdy słodycze popijane są zagęszczanym sokiem w którym też znajduje się spora ilość cukru.

Uważam, że warto uczyć dzieci tego, jak w mądry sposób przygotować coś słodkiego. Niejednokrotnie w trakcie takiego domowego gotowania maluchy poznają nowe produkty i są zachęcone, aby ich spróbować, bo same własnymi rączkami coś ugniotły, coś zmiksowały, a nawet przy niewielkiej pomocy rodzica upiekły ciasto.

Dzieci to wspaniali obserwatorzy, patrzą na to co jesz i biorą z ciebie przykład.

Dlatego nawołuję i zachęcam do gotowania razem z dziećmi, bo gdzie jak nie w domu mają nauczyć się tego, co im służy, a co nie.

Dzisiejsze kuleczki z płatków owsianych stworzyłam razem z moim synkiem. Zastanawialiśmy się co można zrobić z resztek owsianki, która została po śniadaniu – padło na trufelki. I są – pyszne, pachnące kokosem i masłem orzechowym (które też możecie przygotować sami – przepis znajdziecie tutaj).

Tak wygląda masa po miksowaniu (zdjęcie powyżej) przed formowaniem kulek – nie blenduję jej na bardzo gładko, pozwalam, aby w zębach coś chrupało. Jeśli chcecie i lubicie to dodajcie na koniec kilka posiekanych orzechów. Gdyby masa była bardzo klejąca to wstawcie ją na 20 minut do lodówki, a potem formujcie małe trufelki dłońmi zwilżonymi w wodzie.

Uwaga

  • wychodzi 15 kuleczek wielkości orzecha włoskiego – można też zrobić mniejsze
  • dobrze przechowują się przez 2-3 dni w słoiku w chłodnym miejscu
  • jeśli deser ma być bez glutenu to należy użyć certyfikowanych płatków owsianych które na opakowaniu mają symbol przekreślonego kłosa1 szklanka ugotowanych lub zaparzonych pod przykryciem płatków owsianych (3/4 szklanki suchych płatków, które trzeba zalać wrzątkiem i przykryć na 15 minut)

Składniki - kulki

  • 1/2 szklanki eko rodzynek
  • 1/2 szklanki płatków kokosowych lub wiórek kokosowych
  • 10 daktyli – jeśli są bardzo twarde to namoczonych na 20 minut w kilku łyżkach mleka roślinnego
  • 2 łyżki ulubionego masła orzechowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • szczypta soli himalajskiej

Do obtoczenia kulek

  • mak
  • karob
  • kakao
  • chia
  • posiekane orzechy
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki wkładam do kielicha maszyny miksującej i blenduje na niezbyt gładką masę.
  2. Masę wkładam na 20 minut do lodówki a potem robię kuleczki, które obtaczam w maku, nasionach chia lub kakao albo karobie.