Czas
- 30 min.
Rodzicom słodycze (te ze sklepu – pełne chemicznych dodatków, cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, barwników i utwardzanych tłuszczy roślinnych) często spędzają sen z oczu.
Zadajemy sobie pytanie: dawać je dzieciom czy nie dawać- stosować zakazy, czy raczej pozwalać na to, aby jadły je każdego dnia?
Sama (jako mama trójki dzieci w różnym wieku) nie raz mierzę się z tym zagadnieniem i wiem, że prawda/mądrość zawsze leży po środku. Zakaz jedzenia słodyczy często wywołuje opór i dziecko prędzej czy później sięgnie po nie. Najważniejsze jest to, aby pokazać, że najlepszym wyjściem jest wspólne przygotowanie ich w domu i wytłumaczenie dziecku dlaczego jest waśnie tak.
Jeśli jesteście uważnymi obserwatorami, to na pewno nie umknęło waszej uwadze zachowanie dzieci po zjedzeniu żelków, albo kolorowych cukierków – dzieci zazwyczaj są pobudzone, nie potrafią skupić uwagi, czasem reagują agresywnie – jest jeszcze trudniej gdy słodycze popijane są zagęszczanym sokiem w którym też znajduje się spora ilość cukru.
Uważam, że warto uczyć dzieci tego, jak w mądry sposób przygotować coś słodkiego. Niejednokrotnie w trakcie takiego domowego gotowania maluchy poznają nowe produkty i są zachęcone, aby ich spróbować, bo same własnymi rączkami coś ugniotły, coś zmiksowały, a nawet przy niewielkiej pomocy rodzica upiekły ciasto.
Dzieci to wspaniali obserwatorzy, patrzą na to co jesz i biorą z ciebie przykład.
Dlatego nawołuję i zachęcam do gotowania razem z dziećmi, bo gdzie jak nie w domu mają nauczyć się tego, co im służy, a co nie.
Dzisiejsze kuleczki z płatków owsianych stworzyłam razem z moim synkiem. Zastanawialiśmy się co można zrobić z resztek owsianki, która została po śniadaniu – padło na trufelki. I są – pyszne, pachnące kokosem i masłem orzechowym (które też możecie przygotować sami – przepis znajdziecie tutaj).
Tak wygląda masa po miksowaniu (zdjęcie powyżej) przed formowaniem kulek – nie blenduję jej na bardzo gładko, pozwalam, aby w zębach coś chrupało. Jeśli chcecie i lubicie to dodajcie na koniec kilka posiekanych orzechów. Gdyby masa była bardzo klejąca to wstawcie ją na 20 minut do lodówki, a potem formujcie małe trufelki dłońmi zwilżonymi w wodzie.
Uwaga
- wychodzi 15 kuleczek wielkości orzecha włoskiego – można też zrobić mniejsze
- dobrze przechowują się przez 2-3 dni w słoiku w chłodnym miejscu
- jeśli deser ma być bez glutenu to należy użyć certyfikowanych płatków owsianych które na opakowaniu mają symbol przekreślonego kłosa1 szklanka ugotowanych lub zaparzonych pod przykryciem płatków owsianych (3/4 szklanki suchych płatków, które trzeba zalać wrzątkiem i przykryć na 15 minut)
Składniki - kulki
- 1/2 szklanki eko rodzynek
- 1/2 szklanki płatków kokosowych lub wiórek kokosowych
- 10 daktyli – jeśli są bardzo twarde to namoczonych na 20 minut w kilku łyżkach mleka roślinnego
- 2 łyżki ulubionego masła orzechowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 4 łyżki syropu klonowego
- szczypta soli himalajskiej
Do obtoczenia kulek
- mak
- karob
- kakao
- chia
- posiekane orzechy
- wiórki kokosowe
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki wkładam do kielicha maszyny miksującej i blenduje na niezbyt gładką masę.
- Masę wkładam na 20 minut do lodówki a potem robię kuleczki, które obtaczam w maku, nasionach chia lub kakao albo karobie.
Edyta
Powiązane artykuły
Ciasto owsiane
Batony owsiane
Frytki z topinambura z sosem z awokado
5 Comments
Dodawanie komentarzy jest wyłączone.
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Witam :-). Juz sie usmiecham,na widok tak zdrowego przepisu. Jak zwykle,wszystko dokladnie przedstawione i mozna korzystac z przepisu bez problemu :-). Masz moze u siebie na blogu przepisy na wykorzystanie komosy ryzowej? Wiem,ze sa rozne propozycje na blogach,ale to juz kwestia zaufania :-). Konkretnie mam na mysli sniadania i to na slodko :-).
Genialnie! Uwielbiam takie bajaderki!
My też. Pozdrawiam ciepło.
Witam, zamiast syropu klonowego można dać np ksylitol czy miód?
Można użyć ulubionego/preferowanego słodu. Pozdrawiam serdecznie