1. Zaprzyjaźnij się z wodą

Nasze ciało składa się z niej aż w 70%, dlatego tak ważne jest to, abyście poznali się lepiej. Zaprzyjaźnij się z nią i pij najlepiej 30 ml na kg masy ciała, zaczynając od jednej lub dwóch szklanek ciepłej wody na czczo (możesz dodać do niej cytrynę, albo kilka plasterków imbiru). W ciągu dnia pij pół godziny przed posiłkiem i 1,5 – do 2 godzin po nim. Pamiętaj, że często mylimy pragnienie z głodem, dlatego jeśli po 2 godzinach od zjedzonego posiłku znowu wydaje ci się, że odczuwasz głód to sięgnij najpierw po szklankę wody.

2. Jedz sezonowo

Wybieraj te produkty na które akurat jest sezon (często to właśnie one są w doskonałej cenie). Znajdź ulubiony warzywniak, albo rolnika na pobliskim targu i pytaj go o to, co jest aktualnie dostępne. Może uda ci się razem ze znajomymi zamawiać warzywa prosto z pola i owoce prosto z sadu – to rozwiązanie pomaga zaoszczędzić czas, bo produkty możecie odbierać na zmianę, oraz pomoże w nawiązaniu bliższej relacji z osobą, która uprawia twoje jedzenie – będziesz miał/a pewność skąd ono pochodzi.

3. Nie spiesz się, jedz starannie przeżuwając

twój żołądek nie ma zębów, dlatego staraj się wielokrotnie przeżuwać pokarm i dokładnie mieszać go ze śliną. Proces trawienia rozpoczyna się już w jamie ustnej. Nigdy nie poganiaj dzieci podczas spożywania posiłku – pozwól im jeść tak długo jak tego potrzebują (pospieszając je kształtujesz złe nawyki żywieniowe).

5. Gotuj prosto

Nie kombinuj za bardzo w kuchni. Im prościej jesz i gotujesz tym zdrowszy/a będziesz. Czasem potrawy przygotowane z 3 lub 4 składników są najlepsze, najsmaczniejsze i najbardziej wspierające zdrowie.

6. Jedz więcej, a nie mniej

Nie znaczy to, że od razu musisz stać się mistrzem garnków i patelni. Naucz się najpierw kilku prostych potraw, potem kolejnych. Zacznij od 1 rzeczy – może od smacznego i pożywnego śniadania. Zadaj sobie pytanie: od czego chcę zacząć? Potem znajdź recepturę i do dzieła. Tu doskonale sprawdza się metoda małych kroków.

7. Nie bój się nowych smaków

Polska kuchnia jest niesamowicie różnorodna dlatego próbuj, gotuj, smakuj i inspiruj się. Wyszukuj na sklepowych półkach nowe produkty (może nigdy jeszcze nie jadłeś/aś cykorii, batata, kalarepy, rzepy, rukoli, sałaty rzymskiej, pietruszki, czerwonej cebuli i wielu, wielu innych). Znajduj nowe drogi, nie idź ciągle tą samą ścieżką wybrukowaną żółtym serem i kotletem schabowym.

8. Bądź kreatywny w kuchni

Zastępuj jedne składniki innymi, nie masz grochu to dodaj fasolkę jaś, zrób kotleta z boczniaka zamiast mielonych, a zamiast kostki rosołowej wsyp do zupy kilka ulubionych przypraw. Nie bój się – poczuj się jak prawdziwy artysta – gotuj z pasją i zaangażowaniem.

9. Nie wypędzaj dzieci z kuchni

Ciągle nam się spieszy i bardzo często w natłoku spraw szkoda nam czasu na to, aby gotować razem z dziećmi. Ogromna szkoda, bo dzięki temu, że zrobią coś własnymi rączkami mogą doświadczyć magii jaka kryje się w tworzeniu (z marchewki może powstać zupa, sok, ciasto, placki). Pozwólmy dzieciom na radosną kuchenną twórczość – kształtujmy już od małego ich dobre nawyki żywieniowe, pomagajmy dokonywać właściwych wyborów poprzez doświadczanie i smakowanie.

10. Ciesz się posiłkiem

Celebrujmy czas gotowania, wspólnych posiłków, poznawania nowych smaków – siejmy działanie i zbierajmy zdrowe nawyki żywieniowe.