Czas

  • 35 min.

Rzadko robię muffinki, ale za każdym razem jak się do nich zabieram to obiecuję sobie, że będę je piekła każdego dnia ponieważ zazwyczaj (nooo…z małymi wyjątkami) bardzo nam smakują.Zrobienie muffinek to banalna sprawa – wystarczą dwie miski. W jednej mieszamy suche składniki, a w drugiej mokre, potem wszystko łączymy i są.

Ostatnio do robienia ich wykorzystuję maszynę miksującą – do kielicha wsypuję suche składniki, które miksuję (płatki owsiane od razu zmiksowały mi się na mąkę) potem dodaję mokre i miksuję ponownie. Na koniec dokładam ulubione dodatki i mieszam wszystko delikatnie łyżką.

Muffinki owsiane z malinkami są bardzo proste i przygotowanie ich łącznie z pieczeniem zajęło mi dosłownie 35 minut.

Są doskonałym drugim śniadaniem, albo wałówką na wakacyjne wypady w góry, do lasu, na piknik (gdziekolwiek się wybieracie zabierzcie je ze sobą). Warto, nawet w te upały rozgrzać piekarnik i wypróbować przepis. Możecie użyć ulubionych sezonowych owoców (jagód, borówek, czereśni lub wiśni), a nawet sypnąć garść posiekanej gorzkiej czekolady, która na pewno doskonale sprawdzi się w duecie z malinami.

Dzieciom moim kochanym muffinki z malinkami bardzo smakowały i poprosiły o powtórkę, więc następnym razem powstaną jagodowe z kremem migdałowym na bazie tego samego ciasta (a może trochę innego – uwielbiam eksperymenty w kuchni).

Uwagi

  • jeśli muffinki mają być bez glutenu to do przygotowania ich użyjcie płatków owsianych z symbolem przekreślonego kłosa na opakowaniu
  • z podanych składników wychodzi 6 muffinek

Składniki

  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 200g płatków owsianych bezglutenowych zmiksowanych na mąkę
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 100 ml syropu klonowego
  • 100 ml mleka roślinnego
  • 3/4 szklanki malin
  • 3 łyżki płatków owsianych do posypania muffinek

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzewam piekarnik do 180C, a blaszkę na muffinki wykładam papilotkami.
  2. W jednej misce mieszam wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Łączę je i dodaję maliny. Przekładam do papilotek, posypuję płatkami owsianymi i piekę 20-25 minut.