Czas
- 45 min.
Odkryłam blogowy skandal – a mianowicie to, że nie publikowałam jeszcze receptury na moje CZEKOLADOWE CIASTO FASOLOWE, które zabieram ze sobą na każdą imprezę i warsztaty od kilku już lat.
Czekoladowego fasolowca mogę zrobić o każdej porze dnia i nocy niemal z zamkniętymi oczami. Lubię go bardzo za to, że wystarczy zblendować wszystkie składniki, wsadzić do piekarnika i jest gotowy.
Można go urozmaicić dodając do niego: maliny, gruszki pokrojone w kosteczkę, orzechy włoskie, żurawinę. Ja jednak najbardziej lubię to „czyste ciacho”, bez dodatków – za to polane dużą warstwą gorzkiej czekolady i koniecznie udekorowane kwaśniejszymi owocami oraz niełuskanym sezamem.
Ilość składników dobrałam na taką większą blaszkę (taką prostokątną do pieczenia szarlotki), ciasto nie wychodzi w niej bardzo grube – ale to właśnie jest jego zaletą.
Cudownie smakuje mocno schłodzone. Często robię tak, że samo ciasto piekę wieczorem i dekoruje je czekoladą i owocami dopiero rano, albo przed konkretną imprezą.
Mam ogromną nadzieję, że fasolowiec zagości też w Waszych domach – jest pyszny i zdrowy. Idealnie nadaje się jako słodka przekąska dla osób na diecie bezglutenowej.
Uwagi
- ciasto możesz upiec dzień wcześniej i dopiero potem udekorować
- do ciasta możesz dodać cynamon/przyprawę do piernika lub wanilię
- ciasto możesz przekroić na pół i posmarować powidłami śliwkowymi
- do ciasta możesz dodać masła orzechowego (2-3 łyżki)
Składniki
CIASTO:
- 3 puszki czerwonej fasoli bardzo dobrze wypłukanej i odsączonej
- 3 banany
- 6 łyżek cukru kokosowego, albo 150 ml syropu klonowego (możesz dać więcej słodu jeśli lubisz bardziej słodkie ciasta)
- 4 kopiaste łyżki oleju kokosowego
- 4 jajka
- 6 łyżek kakao
POLEWA:
- 2 gorzkie czekolady
- 1 łyżka oleju kokosowego
- ulubione owoce, orzechy, pestki do dekoracji
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzewam (góra – dół) na 180C, a blaszkę do pieczenia wykładam papierem.
- Wszystkie składniki na ciasto miksuję bardzo dokładnie. Ja robię to w Thermomiksie przez 4 minuty na najwyższych obrotach. Chodzi o to, aby skórki fasoli porządnie się zmiksowały. Ciasto przelewam do formemki i piekę 30 – 40 minut (do suchego patyczka).
- Czekoladę razem z olejem kokosowym rozpuszczam w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą stawiam miskę z czekoladą i mieszam aż się rozpuści). Ciepłą czekoladom polewam ciasto i dekoruję ulubionymi owocami, orzechami i pestkami.
Edyta
Powiązane artykuły
Ciastka z fasoli z czekoladą
Tygryski orzechowo-jaglane
Cynamonowe śliwki pod kruszonką
Karobowiec Uli
Zielony budyń z chlorellą
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.