Czas

  • 45 min.

Odkryłam blogowy skandal – a mianowicie to, że nie publikowałam jeszcze receptury na moje CZEKOLADOWE CIASTO FASOLOWE, które zabieram ze sobą na każdą imprezę i warsztaty od kilku już lat.

Czekoladowego fasolowca mogę zrobić o każdej porze dnia i nocy niemal z zamkniętymi oczami. Lubię go bardzo za to, że wystarczy zblendować wszystkie składniki, wsadzić do piekarnika i jest gotowy.

Można go urozmaicić dodając do niego: maliny, gruszki pokrojone w kosteczkę, orzechy włoskie, żurawinę.  Ja jednak najbardziej lubię to „czyste ciacho”, bez dodatków –  za to polane dużą warstwą gorzkiej czekolady i koniecznie udekorowane kwaśniejszymi owocami oraz niełuskanym sezamem.

Ilość składników dobrałam na taką większą blaszkę (taką prostokątną do pieczenia szarlotki), ciasto nie wychodzi w niej bardzo grube – ale to właśnie jest jego zaletą.

Cudownie smakuje mocno schłodzone. Często robię tak, że samo ciasto piekę wieczorem i dekoruje je czekoladą i owocami dopiero rano, albo przed konkretną imprezą.

Mam ogromną nadzieję, że fasolowiec zagości też w Waszych domach – jest pyszny i zdrowy.  Idealnie nadaje się jako słodka przekąska dla osób na diecie bezglutenowej.

Uwagi

  • ciasto możesz upiec dzień wcześniej i dopiero potem udekorować
  • do ciasta możesz dodać cynamon/przyprawę do piernika lub wanilię
  • ciasto możesz przekroić na pół i posmarować powidłami śliwkowymi
  • do ciasta możesz dodać masła orzechowego (2-3 łyżki)

Składniki

CIASTO:

  • 3 puszki czerwonej fasoli bardzo dobrze wypłukanej i odsączonej
  • 3 banany
  • 6 łyżek cukru kokosowego, albo 150 ml syropu klonowego (możesz dać więcej słodu jeśli lubisz bardziej słodkie ciasta)
  • 4 kopiaste łyżki oleju kokosowego
  • 4 jajka
  • 6 łyżek kakao

POLEWA:

  • 2 gorzkie czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • ulubione owoce, orzechy, pestki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzewam (góra – dół) na 180C, a blaszkę do pieczenia wykładam papierem.
  2. Wszystkie składniki na ciasto miksuję bardzo dokładnie. Ja robię to w Thermomiksie przez 4 minuty na najwyższych obrotach. Chodzi o to, aby skórki fasoli porządnie się zmiksowały. Ciasto przelewam do formemki i piekę 30 – 40 minut (do suchego patyczka).
  3. Czekoladę razem z olejem kokosowym rozpuszczam w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą stawiam miskę z czekoladą i mieszam aż się rozpuści). Ciepłą czekoladom polewam ciasto i dekoruję ulubionymi owocami, orzechami i pestkami.