Czas
- 20 min. + pieczenie
Pasztety to wspaniała opcja śniadaniowa, obiadowa i kolacyjna. Lubię je piec, ponieważ można je wykorzystać na wiele sposobów. Pasztet może wylądować na kromce domowego chleba, może stać się nadzieniem do pierogów lub naleśników, ale może też z dodatkiem surowych warzyw i stać się głównym bohaterem talerza.
Ten pasztet powstał z resztek i dosłownie tego co znalazłam i w lodówce i w szufladzie.
Z podanej porcji wyjdą dwie keksówki – u nas jedna z nich została zjedzona na ciepło, od razu po wyjęciu z pieca. Bardzo dobrą opcją dosmaczania pasztetu jest sos sojowy – jego ilość możemy sobie regulować – zdecydowanie podnosi smak pasztetu na wyższy poziom.
Mam nadzieję, że ten pasztet znajdzie się w Waszym menu już na stałe – na pewno jest wspaniałą opcją w zamian za pasztet mięsny na świątecznym stole.
Uwagi
- Zamiast fasoli z puszki możecie użyć świeżo ugotowanej
- Zamiast czarnej fasoli możecie użyć jakiejkolwiek innej
- Zamiast kaszy jaglanej możecie użyć gryczanki
- Pasztet będzie się bardzo dobrze kroił po dokładnym wystudzeniu
Składniki
- 2 puszki czarnej fasoli dobrze wypłukanej
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 1 szklanka migdałów zmielonych na mąkę
- 3 marchewki pokrojone w plasterki
- 1 por pokrojony w plasterki
- 1 cebula pokrojona w plastry
- 1-2 cm imbiru pokrojonego w plasterki
- 2 pietruszki pokrojone w plasterki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka pieprzu
- sól himalajska do smaku (jeśli jest potrzebna)
- kilka łyżek oleju z pestek winogron, albo masła sklarowanego
Sposób przygotowania
- Wszystkie warzywa oraz imbir podsmażam na maśle sklarowanym lub w opcji wegańskiej na oleju z pestek winogron przez 5-7 minut mieszając co jakiś czas. Na koniec dodaję przyprawy i dusze jeszcze przez krótką chwilę.
- Kaszę jaglaną zalewam 2 szklankami wody, zagotowuję, zmniejszam ogień do minimum i gotuję pod przykryciem przez 15 minut. Po ugotowaniu przekładam do miski. Dodaję zmielone migdały.
- Fasolę płuczę dokładnie na sicie i miksuję z przesmażonymi warzywami. Jeśli masa jest z mało słona dodaję więcej sosu sojowego.
- Fasolę zmiksowaną z warzywami dokładam do kaszy i migdałów i mieszam bardzo dokładnie ręką. Powstanie z tego dosyć gęsta masa. Dwie keksówki wykładam papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50 minut.
- Jeśli chcesz żyć zdrowiej i radośniej, jeśli chcesz wspierać swój układ immunologiczny to zapraszam Cię na mój kurs on-line ZDROWY START. Więcej informacji znajdziesz TUTAJ. Nie zwlekaj, bo ruszamy już 16 kwietnia.
Edyta
Powiązane artykuły
Placki jaglane
Sernik z mango, nerkowców i tofu
Deser z jaglanki, mango i orzechów nerkowca
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.