Czas
- 40 min.
Uwielbiam zupę z czerwonej soczewicy. Pierwszą jej wersję możecie znaleźć w początkowych wpisach na blogu, a dokładnie TUTAJ. To zupa gotowana na wszelkich imprezach plenerowych Miałam nawet przyjemność gotować ją dla 150 osób, z super Kobietami przy ogromnym upale i było to dla mnie nie lada wyzwanie.
Gotuję ją z wieloma dodatkami, często dorzucam do niej batata, ale dziś zapraszam po bardzo prostą recepturę gdzie małe, pomarańczowe ziarenka spotkają się z brązowymi pieczarkami.
Zupa jest bardzo pożywna i sycąca – będzie doskonałym posiłkiem na śniadanie, obiad i kolację. Na pewno warto ugotować jej więcej i zawekować – mam na myśli wlanie gorącej zupy do słoika, zakręcenie go i wystudzenie na przykrywce a potem umieszczenie w lodówce. Tak przygotowaną zupę możemy przechowywać do 7 dni w lodówce.
A czemu warto zjadać czerwoną soczewicę? Po pierwsze jest jednym z najlżej strawnych strączków, dlatego jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z tą grupą pokarmową to właśnie od soczewicy warto zacząć. Zawiera dużo białka, dlatego polecana jest dla wegan i wegetarian. Zawiera cenny dla naszego serca potas oraz kwas foliowy. Czerwona soczewica nie wymaga namaczania, dlatego bardzo szybko możemy przygotować z niej pożywne danie. Trzeba tylko pamiętać o tym, aby przed gotowaniem bardzo dokładnie ją wypłukać (tak aby woda nie była biała tylko czysta).
Do tego, aby nasz organizm dobrze trawił rośliny strączkowe potrzebne są zioła i przyprawy. W kuchni makrobiotycznej do gotowania strączków dodaje się kombu (to glon, który można kupić przez internet). Warto dodawać do gotowania ich liście laurowe, kminek, oregano, ziele angielskie.
Uwagi
- zamiast czerwonej soczewicy możesz dodać zieloną (pamiętaj tylko o tym, aby ją namoczyć na noc w wodzie z odrobiną soku z cytryny, bo ona nie gotuje się tak szybko jak czerwona
- zamiast passaty możesz dodać pomidory z puszki – zupa będzie gęstsza
- zupę możesz podać z dużą ilością świeżej bazylii
Składniki
- 1 i ½ szklanki czerwonej soczewicy bardzo dobrze wypłukanej
- 500g pieczarek (najlepiej brązowych) pokrojonych na ćwiartki
- 2 marchewki pokrojone na półplasterki
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 500ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3 ziela angielskie
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła sklarowanego
Sposób przygotowania
- W dużym garnku podsmażamy przez 5 minut pieczarki z marchewką, dodajemy przyprawy, soczewicę i passatę.
- Zalewamy wodą (taką ilością) aby woda sięgała nad dodatki około 10 cm. Gotujemy wszystko 20 minut, co jakiś czas mieszając.
- Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego!
Edyta
Powiązane artykuły
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.