Czas

  • 40 min.

Uwielbiam zupę z czerwonej soczewicy. Pierwszą jej wersję możecie znaleźć w początkowych wpisach na blogu, a dokładnie TUTAJ. To zupa gotowana na wszelkich imprezach plenerowych Miałam nawet przyjemność gotować ją dla 150 osób, z super Kobietami przy ogromnym upale i było to dla mnie nie lada wyzwanie.

Gotuję ją z wieloma dodatkami, często dorzucam do niej batata, ale dziś zapraszam po bardzo prostą recepturę gdzie małe, pomarańczowe ziarenka spotkają się z brązowymi pieczarkami.

Zupa jest bardzo pożywna i sycąca – będzie doskonałym posiłkiem na śniadanie, obiad i kolację. Na pewno warto ugotować jej więcej i zawekować – mam na myśli wlanie gorącej zupy do słoika, zakręcenie go i wystudzenie na przykrywce a potem umieszczenie w lodówce. Tak przygotowaną zupę możemy przechowywać do 7 dni w lodówce.

A czemu warto zjadać czerwoną soczewicę? Po pierwsze jest jednym z najlżej strawnych strączków, dlatego jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z tą grupą pokarmową to właśnie od soczewicy warto zacząć. Zawiera dużo białka, dlatego polecana jest dla wegan i wegetarian. Zawiera cenny dla naszego serca potas oraz kwas foliowy. Czerwona soczewica nie wymaga namaczania, dlatego bardzo szybko możemy przygotować z niej pożywne danie. Trzeba tylko pamiętać o tym, aby przed gotowaniem bardzo dokładnie ją wypłukać (tak aby woda nie była biała tylko czysta).

Do tego, aby nasz organizm dobrze trawił rośliny strączkowe potrzebne są zioła i przyprawy. W kuchni makrobiotycznej do gotowania strączków dodaje się kombu (to glon, który można kupić przez internet). Warto dodawać do gotowania ich liście laurowe, kminek, oregano, ziele angielskie.

Uwagi

  • zamiast czerwonej soczewicy możesz dodać zieloną (pamiętaj tylko o tym, aby ją namoczyć na noc w wodzie z odrobiną soku z cytryny, bo ona nie gotuje się tak szybko jak czerwona
  •  zamiast passaty możesz dodać pomidory z puszki – zupa będzie gęstsza
  •  zupę możesz podać z dużą ilością świeżej bazylii

Składniki

  • 1 i ½ szklanki czerwonej soczewicy bardzo dobrze wypłukanej
  • 500g pieczarek (najlepiej brązowych) pokrojonych na ćwiartki
  • 2 marchewki pokrojone na półplasterki
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 500ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła sklarowanego

Sposób przygotowania

  1. W dużym garnku podsmażamy przez 5 minut pieczarki z marchewką, dodajemy przyprawy, soczewicę i passatę.
  2. Zalewamy wodą (taką ilością) aby woda sięgała nad dodatki około 10 cm. Gotujemy wszystko 20 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego!