Gdy szaleją infekcje wszyscy szukamy sposobów na to jak wzmocnić swoją odporność – często sięgamy do metod naszych mam i babć przekazywanych w naszych rodzinach z pokolenia na pokolenie. Ratują nas syropy z cebuli, zajadamy czosnek oraz popijamy ziołowe herbatki oraz soki malinowe z domowej spiżarni. I zazwyczaj to działa. Warto jednak pamiętać, że na odporność pracujemy już latem i że nie jest to proces, który zadziewa się w naszym ciele z dnia na dzień.

Już teraz pracujemy na swoją odporność za kilka miesięcy i nawyki, które to wspierają (nie tylko żywieniowe) warto kształtować każdego dnia.

Budowanie odporności to droga – jadąc nią, musisz sobie uzmysłowić, że jazda trochę potrwa i aby jechało się na niej bezpiecznie i bez przeszkód, potrzebujesz kilku elementów.

A co jest ważne? Jak możesz wspomóc swoje ciało?

Odżywiaj się sezonowo. Wybieraj to co rośnie w danym sezonie i z tego gotuj sobie posiłki. Jeśli jest zimno to postaw raczej na ciepłe, gotowane dania – pyszne zupy, dania jednogarnkowe, pasztety. Nie kupuj zimą pomidorów i ogórków. Latem możesz pozwolić sobie na więcej surowego. Ważne jest to, abyś jadła świadomie i patrzyła jak reaguje Twoje ciało. Sezonowość w piękny sposób pokazuje nam jak mamy się odżywiać – podążaj za rytmem natury.

Zadbaj o przyprawy i zioła. Przejrzyj swoje zapasy i  odśwież je. Zobacz jakie przyprawy i zioła mogą stanąć w Twojej spiżarni i na Twoim parapecie. Do słoiczków warto zaprosić: kminek, anyż, rozmaryn, tymianek, oregano, bazylię, cynamon, paprykę, jałowiec, kolendrę, kozieradkę, kardamon, imbir, kurkumę (o niej poczytasz więcej w dalszej części wpisu). Na  parapecie postaw bazylię, rozmaryn, majeranek. Możesz zasadzić natkę i szczypior – będzie zielono, aromatycznie i zdrowo.

Jedz zielone. W każdym sezonie mamy dostęp do zdrowych zielonych liści i warzyw – jesień i zima to czas królowania jarmużu (jak twierdzi dr. Joel Fhurman – najlepszego zielonego pożywienia na świecie). Mamy też kapustę pekińską, białą, włoską i brukselkę – sięgaj po nie i wprowadzaj je na swój talerz każdego dnia.

Pij ciepłą wodę. Porzuć kolorowe, gazowane napoje, soki z kartonów i wody smakowe. Postaw na ciepłą wodę. Zaczynaj dzień od szklanki ciepłej wody, a potem popijaj ją pomiędzy posiłkami. Możesz do niej dodać świeży imbir, albo ziarnko kardamonu.

Postaw na kiszonki. W naszym domu zawsze są kiszonki – kapusta i ogórki. Latem i na jesieni robimy kiszonki jednodniowe z cukinii, ogórków, marchewki, rzepy i kalarepy. Dodajemy je do posiłków. Kiszonki są bardzo zdrowe i wspomagają nasz organizm w prawidłowym funkcjonowaniu, poprawiają pracę jelit, wzmacniają odporność – pilnuj, aby nie zabrakło ich w Twoim codziennym menu.

Pamiętaj o tym, aby się wysypiać. „Sen jest jak troskliwa, kochająca matka. Odżywia nasze ciało i umysł, zapewnia nam zdrowie i prawidłowy rozwój”. Sen zajmuje ⅓ naszego życia i pełni istotną rolę dla naszego dobrostanu psychicznego i fizycznego. Profesor Matt Walker stwierdził, że „nie ma takiej tkanki w organizmie ani takiego procesu w mózgu, które nie korzystałyby z dobrodziejstwa snu i na których nie odbijałyby się wyraźnie jego niedobory”. Warto pamiętać o tym, że  w czasie snu nasze ciało regeneruje się i leczy – dlatego pozwólmy mu na to dbając o to aby się wysypiać.

Ruszaj się. Ruch, który jest odpowiednio dobrany wspiera Twoje zdrowie. Jeśli masz taką możliwość to spaceruj każdego dnia. Możesz zacząć od krótkich dystansów i metodą małych kroków doprowadzić do tego, że codziennie przez godzinę będziesz spacerowała. Dzięki temu dotlenisz ciało, rozruszasz limfę i pozytywnie się naładujesz.

KURKUMA

Chciałabym dziś zwrócić Twoją uwagę na kurkumę –  znana jest ona od dawien dawna i stosowana jako lekarstwo. Nazywana jest żółcieniem, albo żółtym imbirem i jej korzeń podobny jest do imbiru. KURKUMA to fenomenalne lekarstwo i przyprawa.

KURKUMA JEST SMACZNA, PEŁNA MOCY I NIEDROGA DLATEGO DOCEŃ JEJ WŁAŚCIWOŚCI JUŻ DZIŚ. LECZY, ZAPOBIEGA I CHRONI.

KURKUMINA, aktywny składnik kurkumy (substancja należąca do polifenoli) została wyodrębniona ponad sto lat temu. Jest to barwnik, który nadaje kurkumie jej piękny jasnożółty kolor.

Jedzenie ćwierć łyżeczki kurkumy dziennie będzie miało ogromny wpływ na twoje zdrowie. Warto spożywać ją razem z pieprzem, który zawiera piperynę (związek który odpowiedzialny jest za ostry smak tej przyprawy). To właśnie owa piperyna jest silnym inhibitorem metabolizmu leków co oznacza w prostych słowach, że poprawia przyswajalność kurkuminy. Nawet najmniejsza ilość pieprzu może w znaczący sposób wspomóc przyswajanie kurkuminy (jej wchłanianie zwiększy się nawet 2000 krotnie). W Polsce w wielu sklepach można dostać już świeżą kurkumę, której przepiękna barwa bardzo zachęca do używania jej w kuchni. Ćwierć łyżeczki (twoja dzienna dawka) przekłada się na 6mm świeżej kurkumy.

A jakie właściwości ma kurkuma?

  • ma działanie przeciwrakowe
  • niszczy bakterię H. Pylori
  • hamuje stany zapalne w organizmie
  • była używana do posypywania ran i oparzeń
  • działa silnie antyoksydacyjnie
  • stosowana jest jako lek przeciw zakrzepom, chorobom mózgu (choroba Alzhaimera i Parkinsona)
  • przyspiesza powrót do zdrowia po zabiegach chirurgicznych
  • przeciwdziała chorobie zwyrodnieniowej stawów
  • wspomaga nasz wzrok – spowalnia rozwój katarakty
  • łagodzi przebieg chorób reumatycznych
  • uśmierza ból – zamiast tabletek przeciwbólowych warto sięgać po herbatkę ze świeżej kurkumy
  • w randomizowanym badaniu klinicznym z grupą kontrolną placebo przeprowadzonym wśród pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego wykazano u ponad 50% pacjentów remisję choroby po miesiącu kuracji kurkuminą, co nie nastąpiło u ani jednego pacjenta przyjmującego
    placebo
  • ułatwia pompujące ruchy woreczka żółciowego zapobiegające zastojowi żółci (badania wykazały, że ćwierć łyżeczki kurkumy powoduje skurczenie się woreczka i wypchnięcie z niego połowy zawartości)
  • wspomaga proces oczyszczania wątroby
  • przeprowadzono badania które jednoznacznie wskazują, na to, że spożywanie kurkumy pomaga regulować poziom insuliny we krwi i tym samym kontrolować poziom glukozy

Do czego można ją dodawać?

  • świeżą możesz dodać do koktajlu, albo zetrzeć na tarce i dodać do każdego gotowanego dania (uwielbiam ją w połączeniu z czerwoną soczewicą albo w potrawkach z kalafiora)
  • można przygotować z niej pastę i dodawać ją do złotego mleka (receptura poniżej)
  • sprawdzi się też jako składnik naturalnych domowych maseczek (np. w połączeniu z miodem i olejem kokosowym)

Na blogu znajdziesz kilka dań z kurkumą – wypróbuj któreś z nich koniecznie.

Shot z kurkumą (skomponowany przez profesora Stiga Bengmarka)

  • 100 ml dowolnego soku
  • 1 łyżka mielonej kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny

Mieszam wszystkie składniki i piję 1-2 razy dziennie.

Złote mleko

  • 4 łyżki kurkumy (najlepiej organicznej)
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Wszystkie składniki mieszam z taką ilością wody, aby otrzymać pastę gęstości śmietany. Gotuję ją na małym ogniu ciągle mieszając i jeśli jest taka potrzeba dolewając wody przez około 8 minut. Zamykam ją w słoiku i przechowuję w lodówce.

Aby przygotować złote mleko nalewam do rondelka 1 szklankę mleka roślinnego, dodaję 1 łyżeczkę pasty z kurkumy (lub mniej – sama wyczuj proporcję), odrobinę ulubionego słodu u mnie daktylowy) oraz 1/2 łyżeczki organicznego oleju kokosowego. Mleko podgrzewam nie doprowadzając do zagotowania. Popijam małymi łyczkami.

Rozpisałam się trochę o kurkumie, ale jest to roślina, na którą warto zwrócić szczególną uwagę, gdy chcesz dbać o swoją odporność.

Już niebawem przeprowadzę bezpłatne szkolenie online na którym pokażę 3 sprawdzone sposoby na wzmocnienie odporności. Wypełnij poniższy formularz i zarezerwuj swoje miejsce: