MOJA KSIĄŻKA
ALKALICZNE GOTOWANIE PRZY ZIELONYM STOLE
Już jest! Moja pierwsza książka, napisana wespół-zespół z Beatą Sokołowską.
Prosta, przydatna, przejrzysta i praktyczna – to książka o roślinnym, zdrowym gotowaniu do którego wciąż Was zachęcam na tym blogu.
Było to dla mnie duże wyzwanie – zrobienie ponad 100 zdjęć i przygotowanie ogromnej ilości nowych receptur w dosyć krótkim czasie, dlatego korzystajcie z nich – bądźcie kreatywni i radośni w kuchni.
Znajdziecie tam ponad 90 nowych receptur na smaczne posiłki, nie zakwaszające organizmu.
Premiera 11 kwietnia 2017. Książka jest już dostępna w przedsprzedaży w Empiku.
Oprócz przepisów w książce znajdziecie także:
- najważniejsze zasady zdrowego odżywiania
- tabelę sezonowości produktów w Polsce
- tabelę sposobu i terminów przechowywania produktów by zachowały świeżość
- wskazówki dotyczące gotowania
- oraz kilka pomysłów na to jak wykorzystać resztki
Książkę zaplanowałyśmy i przygotowałyśmy w taki sposób, aby maksymalnie ułatwić korzystanie z niej, dlatego już w spisie treści potrawy zostały podzielone według składników (receptury na dania z jarmużem, marchewką, dynią i wiele, wiele innych) oraz dania ze zbożami i strączkami. Jest też kilka moich ulubionych przepisów, które dedykuję miłośnikom zdrowych słodkości.
Pod koniec książki umieściłyśmy rozdział z przepisami bazowymi – to od nich warto rozpocząć swoją przygodę ze zdrowym gotowaniem, oraz rozdział o tym jak wykorzystać resztki w kuchni.
Zdrowe życie to nie tylko zdrowe gotowanie – warto od niego zacząć i poszukiwać swojej drogi małymi krokami idąc do celu. Warto wsłuchać się w swoje ciało i myśli oraz zastanowić się jaki powinien być pierwszy krok do lepszego, zdrowszego i radośniejszego życia.