"Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole" - moja pierwsza książka, napisana wespół-zespół z Beatą Sokołowską. Prosta, przydatna, przejrzysta i praktyczna – to książka o roślinnym, zdrowym gotowaniu, do którego wciąż Was zachęcam na tym blogu. Znajdziecie tam ponad 90 nowych receptur na smaczne posiłki, nie zakwaszające organizmu. [ więcej ]

© Przy Zielonym Stole 2018
Site by: Steps Media Team 2018 | Design: Bea Chiara .

Korzystając z tej strony, zgadzasz się na użycie cookies.

KIM JESTEM?

Cześć – cieszę się że tu zaglądasz :) Mam na imię Edyta i witam Cię na moim autorskim blogu. Wylądowałaś tutaj, więc domyślam się, że szukasz inspiracji do tego, jak jeść zdrowiej i żyć szczęśliwiej.

MOJA HISTORIA

Mam trójkę dzieci – podczas mojej pierwszej ciąży miałam cukrzycę ciężarnych, która na moje nieszczęście, została zupełnie zignorowana przez lekarza. Nikt nie powiedział mi, jak powinnam się odżywiać i na co zwrócić uwagę. Sama tak bardzo byłam skupiona na utrzymaniu ciąży (po dwóch poronieniach), że nie zwracałam uwagi na nic innego. Rodząc mojego synka ważyłam 95 kg i czułam się naprawdę fatalnie.

W drugiej i trzeciej ciąży – byłam bardzo czujna i mocno wyedukowana. Na szczęście lekarz, który opiekował się moimi ciążami dał mi przestrzeń na prowadzenie własnych eksperymentów żywieniowych i wspierał mnie w edukacji polecając różne książki i publikacje. Po zmianie nawyków żywieniowych czułam się świetnie, wyniki cukrów miałam idealne – trzymałam się wymyślonej przez siebie diety, a każdą ciążę kończyłam z wagą niewiele większą niż 60 kg. Moje dzieci urodziły się zdrowe i ważyły 3500.

Dziś zastanawiam się jak mogłam przeżyć bez warzyw dużą część życia. W moim rodzinnym domu nigdy się ich dużo nie jadło – czasem była sałata, ogórek, pomidor i papryka. Dziś pracując z mamami uczę je, w jaki sposób zachęcać dzieci do jedzenia warzyw i owoców już od małego po to, aby w dorosłym życiu mogły czuć się zdrowo.

NIE TYLKO GOTOWANIE

Wszystkie zmiany spowodowały to, że postanowiłam porzucić moją dotychczasową pracę – przez wiele lat byłam specjalistą do planowania produkcji filmowej. Zajmowałam się kanałami Discovery i Animal Planet.
Zmiana stylu życia na zdrowszy, bardziej zielony i oparty na naturalnych składnikach doprowadziła mnie na Uniwersytet SWPS, gdzie uzyskałam tytuł psychodietetyka. Jestem też dietetykiem TMC.

Aby wspierać Kobiety na wszystkich płaszczyznach ukończyłam Studia Zawodowe Coachingu Mukoid, Latającą Szkołę Agaty Dutkowskiej, oraz jestem w trakcie Master Business Training u Kamili Rowińskiej .

Zmieniłam zawód koło 40-tki i wierzę, że zawsze jest dobry czas i miejsce na zmianę, a ograniczenia są tylko w naszej głowie.

Pracuję wg standardów ICF i pomagam Kobietom modyfikować nawyki żywieniowe, co często owocuje ich ogromnym rozkwitem i zmianami w innych obszarach życia.

O tych zmianach możesz poczytać TUTAJ.

Jestem współautorką książki: „Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole” – znajdziecie w niej 90 nowych receptur i autorką przepisów do detoksu warzywno-owocowego w książce „Alkaliczny detoks” Beaty Sokołowskiej.

Jestem współautorką warsztatów rozwojowych dla Kobiet: „Uwierz w swoją moc”, „Znajdź swój cel” oraz „Ogarnij się na wiosnę” – warsztaty te cyklicznie odbywają się we Wrocławiu.

Od kilku lat prowadzę wieczory detoksu współpracując z fundacją Fala na wyjazdach dla kobiet: „Wyjście – od bólu do nadziei”.

Już wkrótce razem z cudownymi kobietami poprowadzimy nowy projekt „odNOVA – nowa ja”. Więcej o nim możesz poczytać TUTAJ.

Prowadzę warsztaty gotowania, na których namawiam do poszerzania kulinarnych horyzontów i poszukiwania nowych, ulubionych smaków. Nie jest to trudne, wystarczy małymi krokami wychodzić ze strefy jedzeniowego komfortu i wprowadzać do kuchni nowe produkty. Wierzę, że zmiana odżywiania jest możliwa i że warto dokonać jej już dziś nie czekając na to, aż zaskoczy Cię choroba.

Blog PRZY ZIELONYM STOLE powstał 4 lata temu i w swojej pierwotnej formie zawierał tylko przepisy. W zasadzie stworzyłam go dla swoich znajomych, które prosiły mnie o podanie różnych receptur. Mogę śmiało powiedzieć, że na początku był to mój zeszyt z przepisami, do którego dla zachęty dodałam kilka zdjęć. Dziś ma on już wielu fanów, z którymi spotykam się nie tylko przy wirtualnym stole, ale też z radością opowiadam im o zdrowym gotowaniu (które nie musi być trudne) na indywidualnych spotkaniach oraz warsztatach gotowania.

Edyta Skorupska

„Najlepszym uzdrowiskiem na świecie – obok światła, powietrza, wody i ziemi
– jest kuchnia prowadzona z wyczuciem, starannością i miłością.”

Św. Hildegarda z Bingen

1 Comments

  1. PaaulinaaJ

    To co piszesz w pełni odzwierciedla moje podejście do życia i odżywiana, dlatego czuję, że trafiłam w odpowiednie miejsce! ;) Staram się zarażać zdrowym odżywianiem również swoją rodzinę i najbliższych (co nie zawsze jest łatwe, ale się nie poddaję).
    Pozdrawiam :)

Dodawanie komentarzy jest wyłączone.