Czas

  • 30 min.

Kalafior czekał już w lodówce, abym się nad nim wreszcie zlitowała, więc postanowiłam zatopić go w aromatycznym sosie o pięknym kolorze. Do przygotowania tego dania zamiast kalafiora możecie użyć innych warzyw: ziemniaków lub cukinii. Myślę, że ich mieszanka też nieźle się sprawdzi. Pod koniec gotowania do dania możecie sypnąć jeszcze garść lub dwie zielonego groszku. Cała potrawa jest bardzo aromatyczna i doskonale psuje do niej brązowy ryż, jaglanka a nawet pajda domowego chleba.

Uwaga

  • zestaw przypraw podpatrzyłam tutaj

Składniki

  • 1 duży kalafior, umyty i podzielony na małe różyczki
  • przyprawy do obtoczenia kalafiora:
    1 cm startego imbiru
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    2 łyżeczki kurkumy
    2 łyżeczki garam masala
    2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka mąki z cieciorki lub innej bezglutenowej
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 duży por pokrojony w plastry por
  • kminek
  • sól
  • pieprz
  • 600 ml wody
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Sposób przygotowania

  1. Kalafiora podzielonego na różyczki wkładam do miski i zasypuję kurkumą, garam masalą, słodką papryką i mąką z cieciorki. Dodaję czosnek, mieszam dokładnie i odstawiam.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzewam olej kokosowy i krótko smażę kminek, dodaję pora. Po minucie dokładam kalafiora i od razu zalewam go wodą. Dodaję pomidory i gotuję wszystko przez 15 minut. Na koniec wlewam mleko kokosowe, solę i dodaje odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Gotuję jeszcze chwilkę. Podaję z brązowym ryżem. Smacznego:)