Czas
- 10 min.
Witajcie:) Dzisiaj będzie tu bardzo ZIELONO.
Wszyscy moi znajomi chociaż raz słyszeli już ode mnie o tym, jak cenne dla naszych organizmów jest picie zielonych koktajli. Czytam teraz dwie bardzo ciekawe książki Łukasza Łuczaja na temat dzikich jadalnych roślin, jakie możemy znaleźć w naszym kraju na łąkach i w lesie. Łukasz organizuje warsztaty na które możecie wybrać się całą rodziną. Na tej stronie znajdziecie wszystkie informacje.
Dziko rosnące rośliny jadalne często zawierają więcej witamin i minerałów niż te uprawiane dla celów spożywczych. Na szczęście zbliża się już wiosna i kilka z tych roślinek wkrótce będę mogła dodać do moich zielonych mikstur. Może i WY skusicie się, aby spróbować jak smakują…ale o tym będę pisała dopiero na wiosnę. Na razie tworzę zielone koktajle na bazie tego, co teraz możemy znaleźć w sklepie.
Picie zielonych koktajli, a przede wszystkim robienie ich jest bardzo łatwe i jak zaczniecie, to po kilku razach z łatwością będziecie tworzyć swoje własne mieszanki. Chlorofil zawarty w roślinach zielonych jest dla nas bardzo cenny. Jego cząsteczki są uderzająco podobne do cząsteczek hemu występujących w ludzkiej krwi. Zielenina, cechująca się wysoką zawartością tlenu w chlorofilu i bogactwem składników odżywczych, jest najbardziej zasadowym pożywieniem, jakie istnieje na naszej planecie. Jeśli zaczniemy pić więcej zielonych koktajli (do czego bardzo WAS zachęcam) to utrzymamy zasadowe pH ciała i ogólne zdrowie.

Składniki
- 1,5 litra koktajlu
- 1 mango obrane i pokrojone
- 1 banan obrany i pokrojony
- 2 gruszki dokładnie umyte i pozbawione gniazd nasiennych
- woda, ok 1 litra (lub więcej)
- 150 g szpinaku (lub więcej)
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki oprócz wody zmiksuj bardzo dokładnie. Możesz zrobić to w wysokoobrotowym blenderze, lub włożyć owoce i warzywa do dzbanka i zmiksować blenderem ręcznym.
- Na koniec dolej wodę i zmiksuj jeszcze raz. Nie zapomnij podzielić się koktajlem z rodziną:)
Edyta
Powiązane artykuły
Koktajl orzechowo-czekoladowy
Sernik z mango, nerkowców i tofu
Zielony poniedziałek – koktajl z truskawek i bazylii
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.