Czas

  • 15 min + chłodzenie przez całą noc.

Karob to pyszny, lekko słodki zamiennik kakao. Skrywa się pod rożnymi nazwami: szrańczyn strąkowy, chleb świętojański, ceratonia i karob – nazwa najlepiej znana i używana w przemyśle spożywczym.

Karob zwany jest także „chlebem świętego Jana”- chodzi tu o biblijnego Jana Chrzciciela, który jak czytamy w Nowym Testamencie, w Ewangelii Świętego Marka żywił się szarańczą ( z greckiego akris oznacza szarańczę) – historia głosi, że tak naprawdę Jan zajadał strąki szarańczynu, a nie owady.

W czasach starożytnych nasiona drzewa świętojańskiego były jednostką wagi, ponieważ ważyły niemal zawsze tyle samo (ok. 200mg). To od ich nazwy pochodzi używana do dzisiejszych czasów miara: karat (z greckiego keration to karob).

Sprowadzamy go z krajów śródziemnomorskich (Grecja, Sycylia i Cypr), oraz z Azji. Rośnie tam jako wiecznie zielone drzewo. Od niedawna stał się dość popularny, ponieważ nie alergizuje i w przeciwieństwie do kakao nie zawiera kofeiny oraz teobrominy.

Poznajmy jego mocne strony:

  1. reguluje pracę jelit, pomaga w leczeniu biegunki, ma właściwości zagęszczające, mogą go stosować dzieci i dorośli, posiada tez właściwości antyrefluksowe
  2. zawiera mniej tłuszczu niż kakao, dlatego wszyscy, którzy się odchudzają chętnie dodają go do potraw
  3. stosowany jest do leczenia kaszlu, ponieważ ma właściwości wykrztuśne (można przygotować z niego syrop)
  4. jest rośliną bardzo zdrową, stanowi bogate źródło witamin z grupy B: B1, B2 i B3, zawiera także witaminę A, E i D , jest źródłem cennych pierwiastków: magnezu, żelaza, wapnia i fosforu (wykorzystywany jest w walce z osteoporozą), oraz niezwykle istotne dla organizmu: mangan, bar, miedź i nikiel
  5. zawiera kwas galusowy, który działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i ściągająco
  6. obniża poziom cholesterolu we krwi

W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy kilka karobowych produktów: najpopularniejszy i wszędzie dostępny karob w proszku, melasę karobową, krem karobowy. Czasem można też spotkać czekoladki oraz cukierki karobowe.

Dzisiejszy przepis zawiera aż 4 kopiaste łyżki karobu i ani grama cukru. To ciasto, które wykonacie w 5 minut (trzeba tylko odpowiednio wcześniej namoczyć daktyle).

Uwaga

  • blaszka 18×20 cm wyłożona papierem do pieczenia

Składniki - spód ciasta

  • 1/2 szklanki daktyli namoczonych na godzinę w ciepłej wodzie i odsączonych na sicie
  • 2 łyżki karobu
  • 1/2 szklanki nerkowców
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • szczypta soli himalajskiej

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki miksuję przez chwilę, ale nie za długo.
  2. Powstałą masą wykładam równomiernie blaszkę.

Składniki - krem

  • 1/2 szklanki masła migdałowego, orzechowego lub słonecznikowego
  • 3 małe banany
  • 2 łyżki karobu
  • 1 duża łyżka oleju kokosowego tłoczonego na zimno

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki miksuję na jednolity krem.
  2. Układam go na spodzie i dokładnie wyrównuję.
  3. Ciasto wkładam na całą noc do lodówki.