Czas
- 15 min + chłodzenie przez całą noc.
Karob to pyszny, lekko słodki zamiennik kakao. Skrywa się pod rożnymi nazwami: szrańczyn strąkowy, chleb świętojański, ceratonia i karob – nazwa najlepiej znana i używana w przemyśle spożywczym.
Karob zwany jest także „chlebem świętego Jana”- chodzi tu o biblijnego Jana Chrzciciela, który jak czytamy w Nowym Testamencie, w Ewangelii Świętego Marka żywił się szarańczą ( z greckiego akris oznacza szarańczę) – historia głosi, że tak naprawdę Jan zajadał strąki szarańczynu, a nie owady.
W czasach starożytnych nasiona drzewa świętojańskiego były jednostką wagi, ponieważ ważyły niemal zawsze tyle samo (ok. 200mg). To od ich nazwy pochodzi używana do dzisiejszych czasów miara: karat (z greckiego keration to karob).
Sprowadzamy go z krajów śródziemnomorskich (Grecja, Sycylia i Cypr), oraz z Azji. Rośnie tam jako wiecznie zielone drzewo. Od niedawna stał się dość popularny, ponieważ nie alergizuje i w przeciwieństwie do kakao nie zawiera kofeiny oraz teobrominy.

Poznajmy jego mocne strony:
- reguluje pracę jelit, pomaga w leczeniu biegunki, ma właściwości zagęszczające, mogą go stosować dzieci i dorośli, posiada tez właściwości antyrefluksowe
- zawiera mniej tłuszczu niż kakao, dlatego wszyscy, którzy się odchudzają chętnie dodają go do potraw
- stosowany jest do leczenia kaszlu, ponieważ ma właściwości wykrztuśne (można przygotować z niego syrop)
- jest rośliną bardzo zdrową, stanowi bogate źródło witamin z grupy B: B1, B2 i B3, zawiera także witaminę A, E i D , jest źródłem cennych pierwiastków: magnezu, żelaza, wapnia i fosforu (wykorzystywany jest w walce z osteoporozą), oraz niezwykle istotne dla organizmu: mangan, bar, miedź i nikiel
- zawiera kwas galusowy, który działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i ściągająco
- obniża poziom cholesterolu we krwi

W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy kilka karobowych produktów: najpopularniejszy i wszędzie dostępny karob w proszku, melasę karobową, krem karobowy. Czasem można też spotkać czekoladki oraz cukierki karobowe.
Dzisiejszy przepis zawiera aż 4 kopiaste łyżki karobu i ani grama cukru. To ciasto, które wykonacie w 5 minut (trzeba tylko odpowiednio wcześniej namoczyć daktyle).
Uwaga
- blaszka 18×20 cm wyłożona papierem do pieczenia
Składniki - spód ciasta
- 1/2 szklanki daktyli namoczonych na godzinę w ciepłej wodzie i odsączonych na sicie
- 2 łyżki karobu
- 1/2 szklanki nerkowców
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- szczypta soli himalajskiej
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki miksuję przez chwilę, ale nie za długo.
- Powstałą masą wykładam równomiernie blaszkę.
Składniki - krem
- 1/2 szklanki masła migdałowego, orzechowego lub słonecznikowego
- 3 małe banany
- 2 łyżki karobu
- 1 duża łyżka oleju kokosowego tłoczonego na zimno
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki miksuję na jednolity krem.
- Układam go na spodzie i dokładnie wyrównuję.
- Ciasto wkładam na całą noc do lodówki.
Edyta
Powiązane artykuły
Trufle pełne mocy z nerkowców i karobu
Deser z jaglanki, mango i orzechów nerkowca
Pasztet warzywno-jaglany z chutneyem z mango
6 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Karob to moje niedawne odkrycie. Podchodziłam dość sceptycznie ale moje obawy okazały się niesłuszne. A w deserze z awokado i bananem jest po prostu obłędny! Zachęcam Cię do zajrzenia do bloga Kcalmara, znajdziesz tam masę inspiracji :)
Witaj? Chętnie zajrzę na Twoją stronę.
Witaj? Chętnie zajrzę na Twoją stronę.
Ostatnio w mojej kuchni kroluje karob. Ciasto zdecydowanie do wyprobowania. A skladniki bardzo zachecaja do pieczenia:-).
Maria ja miałam długą drogę do tego aby zaakceptować w kuchni karob. Zdecydowanie królowało w niej kakao.
Maria ja miałam długą drogę do tego aby zaakceptować w kuchni karob. Zdecydowanie królowało w niej kakao.