Czas
- 30 min.
Pokazywałam już jak przyrządzić proste pesto, które może być smarowidłem na kanapki, jak TO Z JARMUŻU lub TO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO I NERKOWCÓW. Pesto jest też doskonałym farszem do moich ulubionych BEZGLUTENOWYCH ZIELONYCH NALEŚNIKÓW. O pesto z kwiatów cebuli jeszcze nigdy nie słyszałam. Czasem kwiaty te lądowały w wazonie, ale o jedzeniu ich nigdy nie pomyślałam.
Pod koniec sierpnia byłam u mojej przyjaciółki i zakochałam się w jej przydomowym, soczyście zielonym ogródku. Każdego dnia na śniadanie przygotowywałyśmy pyszne zielone koktajle, które podbiły serca naszych rodzin.
Pewnego dnia do naszych kulinarnych eksperymentów postanowiłyśmy użyć…kwiatów cebuli. Wyszło: wyraziście, bardzo smacznie i nowatorsko:)
![](https://przyzielonymstole.pl/wp-content/uploads/2014/08/20140731_104018-768x1024.jpg)
Uwaga
- przepis mojej przyjaciółki Kaszy
Składniki
- 2 kwiaty cebuli (miałyśmy 1 większy 1 mniejszy kwiat)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku (lub więcej jeśli lubicie bardzo ostre potrawy)
- pół kubka nerkowców
- 1 lub 2 suszone pomidorki odsączone z oliwy
- sól
- pieprz
- czarny sezam (biały sezam, czarnuszka lub czubryca do posypania)
Sposób przygotowania
- Zetnij kwiaty cebuli i sparz je w gotującej się wodzie przez 2 minutki. Chodzi o to, aby trochę zmiękły. Wyjmij z wrzątku i włóż na chwilkę do miseczki z bardzo zimną wodą. Odsącz na sicie i wytrzyj dokładnie.
- Zalej nerkowce wrzątkiem na 5 minut. Osusz i włóż wszystkie składniki do miski urządzenia miksującego i zmiksuj na gładką pastę. Jeśli pesto wyda ci się zbyt suche dodaj jeszcze odrobinę oliwy.
- Zapraw delikatnie solą i pieprzem. Przed podaniem posyp czarnym sezamem. Smacznego!
Edyta
Powiązane artykuły
Zielony poniedziałek: jagodowe pole
Szarlotka owsiana
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
![](https://bucket.mlcdn.com/a/1427/1427720/images/109e4871cef1813d41d3ab8e2182380be55e6827.jpeg)
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.