Czas

  • 30 min.

Ta zupa jest w menu naszej rodziny od dawna. Wszystkie moje dzieci bardzo ją lubią. Jest zdrowa i możecie przemycać w niej różne warzywa. Jeśli posypiecie ją grzankami, będzie jeszcze bardziej atrakcyjna dla dzieci:). Brokuł jest warzywem dość tanim, a bardzo zdrowym więc warto często z niego korzystać. Zawiera bardzo dużo witaminy C, magnezu, błonnika oraz potasu, witaminę K i kwas foliowy…Chyba nie muszę was dłużej zachęcać, abyście wprowadzili to przepiękne zielone warzywo, wywodzące się z rejonu Morza Śródziemnego na wasze stoły.

Składniki

  • 1 brokuł
  • 1 marchew
  • 1 duża cebula
  • 1 ziemniak
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie warzywa myję dokładnie, te które trzeba obieram, kroję na małe kawałki i wkładam do garnka. Lekko solę.
  2. Zalewam wodą (taką ilością, aby wszystkie warzywa były przykryte) i gotuję, aż będą miękkie.
  3. Na koniec delikatnie dosalam jeśli jest taka potrzeba i dosypuję odrobinę pieprzu. Nie przesadzam z dosmaczaniem , ponieważ lubimy jej intensywny warzywny smak.
  4. Miksuję zupę i podaję. Czasem posypuję ją grzankami. Smacznego.