Czas
- 30 min.
Ta zupa jest w menu naszej rodziny od dawna. Wszystkie moje dzieci bardzo ją lubią. Jest zdrowa i możecie przemycać w niej różne warzywa. Jeśli posypiecie ją grzankami, będzie jeszcze bardziej atrakcyjna dla dzieci:). Brokuł jest warzywem dość tanim, a bardzo zdrowym więc warto często z niego korzystać. Zawiera bardzo dużo witaminy C, magnezu, błonnika oraz potasu, witaminę K i kwas foliowy…Chyba nie muszę was dłużej zachęcać, abyście wprowadzili to przepiękne zielone warzywo, wywodzące się z rejonu Morza Śródziemnego na wasze stoły.
Składniki
- 1 brokuł
- 1 marchew
- 1 duża cebula
- 1 ziemniak
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Wszystkie warzywa myję dokładnie, te które trzeba obieram, kroję na małe kawałki i wkładam do garnka. Lekko solę.
- Zalewam wodą (taką ilością, aby wszystkie warzywa były przykryte) i gotuję, aż będą miękkie.
- Na koniec delikatnie dosalam jeśli jest taka potrzeba i dosypuję odrobinę pieprzu. Nie przesadzam z dosmaczaniem , ponieważ lubimy jej intensywny warzywny smak.
- Miksuję zupę i podaję. Czasem posypuję ją grzankami. Smacznego.
Edyta
Powiązane artykuły
Cynamonowe śliwki pod kruszonką
Deser z jaglanki, mango i orzechów nerkowca
Czekoladowy sernik z tofu
Krakers z kaszy gryczanej niepalonej
Brownie z cukinii
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.