Czas

  • 30 min.

Szybka receptura na ciastka, które doskonale sprawdzą się podczas podróży. Kilka zdrowych składników jak zwykle bez glutenu, rafinowanego cukru i nabiału. Masa ciasteczkowa jest pyszna na surowo, więc można użyć jej do przygotowania trufli bez pieczenia. Wystarczy, że utoczycie, kuleczki, które obtoczycie w sezamie lub kakao. Pieczcie i wyruszajcie w plener, wakacje już za pasem.

Uwaga

  • zamiast płatków owsianych można dać jaglane
  • masa ta doskonale nadaje się na trufle
  • ciasteczka można przyozdobić migdałem, albo orzeszkiem włoskim

Składniki

  • 200g migdałów
  • 200 wiórek kokosowych
  • 250g daktyli
  • 50g płatków owsianych (jeśli nie jecie glutenu wybierzcie certyfikowane z symbolem przekreślonego kłosa)
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli himalajskiej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • kilka łyżek mleka roślinnego (dodajcie 2 łyżki, więcej tylko wtedy gdyby ciasteczka nie chciały się zlepiać)

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzewam piekarnik do 180C. Blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia.
  2. Wszystkie składniki miksuję na gładką masę w blenderze o dużej mocy.
  3. Na blaszce układam ciasteczka. Piekę je ok. 20 minut.