Czas

  • 15 min + moczenie i gotowanie fasoli.

Strączki… jedni jedzą je każdego dnia, upatrując w nich dobrego źródła białka, a inni omijają
szerokim łukiem bojąc się, że ich organizm nie poradzi sobie z trawieniem ich.

Rośliny strączkowe były spożywane przez człowieka od niepamiętnych czasów. Groch, soczewicę i bób znano i uprawiano już w czasach starożytnych, a nasiona fasoli przywiezione przez Kolumba do Hiszpanii bardzo szybko rozpowszechniły się w całej Europie. Soja króluje w Azji, a Chińczycy używają jej do wytwarzania sera, mleka, sosów, ciast i jogurtów. Strączki są bogatym źródłem potasu, magnezu, wapnia i fosforu oraz niektórych witamin z grupy B.

Aby białko roślin strączkowych było wartościowe należy uzupełnić je białkiem roślin zbożowych (w białku roślin strączkowych jest dużo lizyny dzięki czemu dobrze uzupełnia ono wartość odżywczą białek zbożowych, ubogich w ten aminokwas).

Przed gotowaniem suche nasiona roślin strączkowych trzeba najpierw zalać na 15 minut wrzątkiem. Po tym czasie należy namoczyć je w czystej wodzie, najlepiej na całą noc (od 9 do 12 godzin). Podczas procesu moczenia nasiona pęcznieją i wzrasta ich masa i objętość. Często nasiona zwiększają swój ciężar 2-3-krotnie. W czasie moczenia i gotowania do wody przedostaje się znaczna ilość składników powodujących wzdęcia. Moczenie ziaren znacznie skraca czas ich gotowania

Joel Fuhrman, autor bardzo ciekawych książek o zdrowiu tak pisze o strączkach: mają one działanie przeciwcukrzycowe, a ich spożywanie sprzyja utracie wagi, bo organizm trawi je powoli. Stabilizuje to poziom cukru we krwi, redukuje głód, pomaga kontrolować zachcianki żywieniowe. Rośliny strączkowe są bogate w błonnik, szczególnie ten rozpuszczalny. Zachęcam do przeczytania książek dr Fuhrmana („Trzy kroki do zdrowia”, „Jeść by żyć”, ” Superodporność”).

Przygotowałam dzisiaj pastę z fasoli lima (jaś), która ma bardzo korzystny wpływ na naszą wątrobę, oraz płuca. Posiada ona, tak jak soja właściwości alkalizujące i pomaga zneutralizować kwasy, które powstają w naszym organizmie podczas jedzenia dużej ilości mięsa, cukru i białej mąki.

Składniki

  • 1 szklanka fasoli Jaś namoczona na kilka godzin i ugotowana
  • 1/2 szklanki pomidorów w oleju
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka masła orzechowego bez cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki na pastę zmiksuj dokładnie.
  2. Dodaj sól, pieprz i paprykę. Smacznego.