Czas
- 30 min.
Od kilku lat na naszej działce rośnie rabarbar, który co roku obradza prawie dokładnie w takiej samej ilości (niewielkiej). W tym roku przyniesiono mi dokładnie kilogram rabarbaru z którego postanowiłam zrobić szybki dżem, taki do zjedzenia w dwa, trzy dni. Nie chcąc dodawać do niego cukru jako słodzika użyłam bananów, które sprawdziły się w tej roli doskonale. Jeśli nie wiecie co zrobić z rabarbarem to zachęcam do zamknięcia go w słoiku, abyście mogli wyjadać go łyżeczką prosto ze niego podczas jesiennej szarugi.
Dzisiaj chciałabym jeszcze zaprosić Was na proste jedzenie, piękne i kolorowe warzywne roladki, które cudownie się prezentują i doskonale sprawdząją jako przekąska na przyjęciach. Wystarczy zanurzyć je w czosnkowym jogurcie i schrupać z wielką przyjemnością, bo to samo zdrowie.
Dżem z rabarbaru
- do dżemu można dodać jeszcze truskawki i odrobinę ksylitolu jeśli okaże się, że same banany nie dosładzają go odpowiednio (u mnie nie było takiej potrzeby)
- dżem możecie gotować przez 2, 3 dni po godzinie i 3 dnia zamknąć go w wyparzonych słoikach
Składniki
- 1 kg rabarbaru dokładnie umyty i pokrojony w plasterki
- 400 g ekologicznych bananów pokrojonych w plastry
Sposób przygotowania
- Rabarbar i banany mieszamy dokładnie, zalewamy 200 ml wody i gotujemy przez godzinę.
- Przekładamy do słoika i zjadamy z kaszami, naleśnikami lub chlebem.
Roladki warzywne
- staram się kroić warzywa tak, aby paski były tej samej długości
- do środka możecie zawinąć jeszcze ogórki, listki ziół, selera naciowego, albo każde inne warzywo które lubicie
- do jogurtu możecie dodać swoje ulubione przyprawy
Składniki
- 2 cukinie pokrojone w plastry (ja kroję nożem, a nie obieraczką aby plasterki nie były zbyt cienkie)
- biała część pora pokrojona w paseczki
- pęczek zielonych szparagów
- marchewka pokrojona w cienkie słupki
- papryka zielona, żółta lub czerwona pokrojona w paski
- listki szpinaku umyte i osuszone
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól himalajska
- jogurt naturalny, sojowy, lub taki jakiego używacie
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
- Jogurt mieszam z czosnkiem, odrobiną soli i odstawiam.
- Piekarnik rozgrzewam do 180C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładam obok siebie pokrojoną cukinię, smaruję ją delikatnie oliwą i solę. Piekę 8-10 minut, a potem delikatnie ściągam z blachy i studzę.
- Od szparagów odcinam końcówki, układam je na blaszce, skrapiam oliwą i piekę 10 minut.
- Na pasku cukinii układam listki szpinaku, kilka paseczków pora, marchewki, papryki, oraz jednego pieczonego szparaga. Zwijam ciasno i wkładam do szklaneczki wypełnionej jedną łyżką jogurtu. Zajadam w dobrym towarzystwie.
Edyta
Powiązane artykuły
Pasta z groszku, bazylii i orzechów
Zielony poniedziałek – koktajl z truskawek i bazylii
10 pomysłów na więcej warzyw na Twoim talerzu
Sok z dyni, gruszki, jabłka i jarmużu
Trufle z mango i kokosa
1 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Dziękuję za przepis, kocham to! Na pewno go wypróbuje. Dobry dzień, Silvia