Czas

  • 30 min.

Od kilku lat na naszej działce rośnie rabarbar, który co roku obradza prawie dokładnie w takiej samej ilości (niewielkiej). W tym roku przyniesiono mi dokładnie kilogram rabarbaru z którego postanowiłam zrobić szybki dżem, taki do zjedzenia w dwa, trzy dni. Nie chcąc dodawać do niego cukru jako słodzika użyłam bananów, które sprawdziły się w tej roli doskonale. Jeśli nie wiecie co zrobić z rabarbarem to zachęcam do zamknięcia go w słoiku, abyście mogli wyjadać go łyżeczką prosto ze niego podczas jesiennej szarugi.

Dzisiaj chciałabym jeszcze zaprosić Was na proste jedzenie, piękne i kolorowe warzywne roladki, które cudownie się prezentują i doskonale sprawdząją jako przekąska na przyjęciach. Wystarczy zanurzyć je w czosnkowym jogurcie i schrupać z wielką przyjemnością, bo to samo zdrowie.

Dżem z rabarbaru

  • do dżemu można dodać jeszcze truskawki i odrobinę ksylitolu jeśli okaże się, że same banany nie dosładzają go odpowiednio (u mnie nie było takiej potrzeby)
  • dżem możecie gotować przez 2, 3 dni po godzinie i 3 dnia zamknąć go w wyparzonych słoikach

Składniki

  • 1 kg rabarbaru dokładnie umyty i pokrojony w plasterki
  • 400 g ekologicznych bananów pokrojonych w plastry

Sposób przygotowania

  1. Rabarbar i banany mieszamy dokładnie, zalewamy 200 ml wody i gotujemy przez godzinę.
  2. Przekładamy do słoika i zjadamy z kaszami, naleśnikami lub chlebem.

Roladki warzywne

  • staram się kroić warzywa tak, aby paski były tej samej długości
  • do środka możecie zawinąć jeszcze ogórki, listki ziół, selera naciowego, albo każde inne warzywo które lubicie
  • do jogurtu możecie dodać swoje ulubione przyprawy

Składniki

  • 2 cukinie pokrojone w plastry (ja kroję nożem, a nie obieraczką aby plasterki nie były zbyt cienkie)
  • biała część pora pokrojona w paseczki
  • pęczek zielonych szparagów
  • marchewka pokrojona w cienkie słupki
  • papryka zielona, żółta lub czerwona pokrojona w paski
  • listki szpinaku umyte i osuszone
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól himalajska
  • jogurt naturalny, sojowy, lub taki jakiego używacie
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

  1. Jogurt mieszam z czosnkiem, odrobiną soli i odstawiam.
  2. Piekarnik rozgrzewam do 180C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładam obok siebie pokrojoną cukinię, smaruję ją delikatnie oliwą i solę. Piekę 8-10 minut, a potem delikatnie ściągam z blachy i studzę.
  3. Od szparagów odcinam końcówki, układam je na blaszce, skrapiam oliwą i piekę 10 minut.
  4. Na pasku cukinii układam listki szpinaku, kilka paseczków pora, marchewki, papryki, oraz jednego pieczonego szparaga. Zwijam ciasno i wkładam do szklaneczki wypełnionej jedną łyżką jogurtu. Zajadam w dobrym towarzystwie.