Czas

  • 30 min.

Oto szybkie i bardzo proste do wykonania danie z woka, do zrobienia którego zainspirowały mnie dwie osoby. Pierwszą z nich jest moja przyjaciółka KASZA (wspaniała ksywka, prawda? i jaka zdrowa:), która opowiadała mi ostatnio o tym, że nie może się oderwać od dań z woka i codziennie serwuje je swojej rodzinie. Drugą osobą jest Lech, mój współpracownik, który często wspominał smak smażonych na słodko, zielonych ogórków…

Składniki

  • 3 ogórki (lub więcej -są pyszne po szybkim przesmażeniu)
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 duże ząbki czosnku
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka kolendry w ziarenkach (nie mieliłam jej)
  • olej kokosowy

Sposób przygotowania

  1. Myję dokładnie warzywa. Ogórki obieram i kroję w plasterki. Pomidorki przekrawam na pół. Czosnek kroję w plasterki. Cebulę w piórka, a paprykę w paski. Szparagi kroję w niewielkie kawałki, bez zdrewniałej łodyżki.
  2. Na ogniu stawiam woka, a obok garnek do którego przekładam szybko obsmażone warzywa. Zaczynam od wrzucenia na gorący tłuszcz przypraw i po chwili dodaję cebulę i paprykę. Po szybkim przesmażeniu przekładam je do garnka.
  3. Każdy rodzaj warzyw osobno przesmażam przez chwilkę na woku, za każdym razem dodając odrobinę oleju.
  4. W garnku mieszam dokładnie wszystkie warzywa i solę. Zamiast soli można użyć sosu sojowego (najlepiej bezglutenowego).
  5. Warzywa podaję z makaronem ryżowym lub gryczanym.