Czas
- 30 min.
Oto szybkie i bardzo proste do wykonania danie z woka, do zrobienia którego zainspirowały mnie dwie osoby. Pierwszą z nich jest moja przyjaciółka KASZA (wspaniała ksywka, prawda? i jaka zdrowa:), która opowiadała mi ostatnio o tym, że nie może się oderwać od dań z woka i codziennie serwuje je swojej rodzinie. Drugą osobą jest Lech, mój współpracownik, który często wspominał smak smażonych na słodko, zielonych ogórków…


Składniki
- 3 ogórki (lub więcej -są pyszne po szybkim przesmażeniu)
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 duże ząbki czosnku
- pęczek zielonych szparagów
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 płaska łyżeczka kolendry w ziarenkach (nie mieliłam jej)
- olej kokosowy
Sposób przygotowania
- Myję dokładnie warzywa. Ogórki obieram i kroję w plasterki. Pomidorki przekrawam na pół. Czosnek kroję w plasterki. Cebulę w piórka, a paprykę w paski. Szparagi kroję w niewielkie kawałki, bez zdrewniałej łodyżki.
- Na ogniu stawiam woka, a obok garnek do którego przekładam szybko obsmażone warzywa. Zaczynam od wrzucenia na gorący tłuszcz przypraw i po chwili dodaję cebulę i paprykę. Po szybkim przesmażeniu przekładam je do garnka.
- Każdy rodzaj warzyw osobno przesmażam przez chwilkę na woku, za każdym razem dodając odrobinę oleju.
- W garnku mieszam dokładnie wszystkie warzywa i solę. Zamiast soli można użyć sosu sojowego (najlepiej bezglutenowego).
- Warzywa podaję z makaronem ryżowym lub gryczanym.
Powiązane artykuły
Deser z jaglanki, mango i orzechów nerkowca
Edyta,
2016-01-04
2 min czytania
Pasta z pieczonego bobu, papryki i czosnku
Edyta,
2015-07-13
2 min czytania