Czas
- 20 min + chłodzenie całą noc.
Ciasta witariańskie goszczą u nas zbyt rzadko. Sama nie wiem dlaczego, ponieważ już w trakcie miksowania wyjadamy je prosto z kielicha blendera. Są niesamowicie proste – blendujemy kilka zdrowych, surowych składników i w zasadzie ciasto jest gotowe. Można ułożyć je w blaszce, albo ulepić małe trufelki, które obtoczymy orzechami lub wiórkami kokosowymi. Ja bardzo lubię dodatek sezamu niełuskanego – cudnie komponuje się ze słodyczą daktyli i bananów.
Do zrobienia tego ciasta zainspirowała mnie Marysia pytając: co robię z mąki kokosowej, do czego jej używam? Nie lubię za bardzo tej mąki – używałam jej do pieczenia bardzo rzadko – zazwyczaj dodawałam zbyt mało płynu (a mąka ta płyn bardzo lubi) i wypieki wychodziły mi zbyt suche. Czasem sypnęłam odrobinę do placków bananowo-jaglanych i tu faktycznie sprawdziła się idealnie.
Tym razem postanowiłam przygotować ciasto witariańskie, zupełnie surowe – oparte na bardzo prostych składnikach. Dodatek mąki kokosowej był strzałem w dziesiątkę. Ciasto stało się dzięki niej bardzo plastyczne i łatwo udało mi się uformować pożądany kształt.
Więc jeśli w Twoich szafkach zalega zapas mąki kokosowej to zachęcam, abyś wypróbował jak smakuje w surowych ciastach.
Poniżej znajdziecie inne przepisy witariańskie znajdujące się na blogu:
Uwaga
- ciasto można zrobić w 4 małych tarteletkach, albo w średniej tortownicy
- blaszki przed włożeniem ciasta warto delikatnie wysmarować olejem kokosowym
- do przygotowania spodu można dodać 1 łyżkę oleju kokosowego
Spód
- 1 banan
- 1 szklanka daktyli namoczona na 3 godziny w 3/4 szklanki mleka roślinnego (miksujemy razem z mlekiem)
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
Masa
- 3 banany
- 200g nerkowców namoczonych w 3/4 szklanki mleka roślinnego (miksujemy razem z mlekiem)
- sok z 1/2 cytryny (lub więcej)
- 3-4 łyżki mąki kokosowej
Sposób przygotowania
- Osobno miksujemy składniki na masę i na spód. W blaszce układamy spód, potem masę i delikatnie rozkładamy drugą część ciasta ze spodu.
- Zostawiamy na kilka godzin w lodówce. Podajemy udekorowane owocami lub miętą.
Przestań odżywiać się szkodliwą i bezwartościową żywnością i zacznij jeść pyszne, surowe produkty które pełne są korzystnych dla Ciebie składników.
Edyta
Powiązane artykuły
Krakers z resztek – kuchnia zero waste
Pasta z groszku, bazylii i orzechów
Pasta z suszonych pomidorów, czarnych oliwek i żurawiny
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.