Czas
- 20 min + chłodzenie całą noc.
Dzisiejsze BATONY OWSIANE to moc wspaniałych składników – pełne są płatków owsianych, pekanów, nerkowców, migdałów, oleju kokosowego i domowego masła orzechowego.
Orzechy to bogactwo białka, zdrowych tłuszczy, przeciwutleniaczy oraz witamin i minerałów.
Do przygotowania batonów najlepiej jest użyć orzechów uaktywnionych, czyli namoczonych przed spożyciem. Rozpoczyna się wtedy proces kiełkowania, który redukuje poziom kwasu fitynowego. Dzięki namaczaniu składniki odżywcze zawarte w orzechach są łatwiejsze do strawienia i lepiej przyswajalne.

Warto pamiętać o tym, że wszystkie orzechy, nasiona, rośliny strączkowe i pseudozboża posiadają naturalną warstwę ochronną (kwas fitynowy) który podrażnia wyściółkę jelit. Jego niewielka ilość jest dla nas korzystna – jednak nadmiar szkodzi, dlatego wegetarianie, weganie i wszystkie osoby, które w dużej mierze opierają swoją dietę na tych produktach powinny pamiętać o tym , aby przed gotowaniem zadbać o ich namoczenie. Jeśli zdecydujecie się aktywować orzechy przed zrobieniem tego batona, to pamiętajcie, aby osuszyć je przed dodaniem do reszty składników.
Uwaga
- blaszka 20×30 cm wyłożona papierem do pieczenia
Składniki - ciasto
- 3 kopiaste łyżki oleju kokosowego
- 3 kopiaste łyżki ulubionego masła orzechowego
- 2-3 łyżki syropu klonowego (lub innego ulubionego słodu)
- 1 szklanka płatków owsianych górskich i 1/2 szklanki wrzątku do zalania ich
- 1 szklanka ulubionej mieszanki orzechów (u mnie pekany, migdały i nerkowce) – posiekanych
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki goji
- 50g posiekanej gorzkiej czekolady
Składniki - polewa
- 100g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Sposób przygotowania
- Płatki owsiane zalewam ciepłą wodą, przykrywam i odstawiam na 10 minut.
- Rozpuszczam olej kokosowy, syrop klonowy i masło orzechowe. Studzę i dodaję resztę składników, mieszam dokładnie i przekładam masę do blaszki. Wyrównuję i wstawiam do lodówki na 4-5 godzin, albo na całą noc.
- W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę z olejem kokosowym i zanurzam w niej batoniki (kroję na kwadraty lub prostokąty), a potem odkładam na kratkę do góry czekoladą i czekam aż zaschnie.
- Baton przechowuję w lodówce.
Edyta
Powiązane artykuły
Trufle pełne mocy z nerkowców i karobu
Czekoladowy sernik z tofu
Pudding z chia – kokos i truskawka z wanilią
Ciastka z płatków owsianych
3 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Wyszły pyszne!!! Dziękuję? ps. Dodałam daktyli zamiast wiórek i też super ☺
Super. Ten przepis można poddawać nieustannym modyfikacjom. Pozdrawiam serdecznie ☺
Super. Ten przepis można poddawać nieustannym modyfikacjom. Pozdrawiam serdecznie ☺