Czas

  • 20 min + chłodzenie całą noc.

Dzisiejsze BATONY OWSIANE to moc wspaniałych składników – pełne są płatków owsianych, pekanów, nerkowców, migdałów, oleju kokosowego i domowego masła orzechowego.

Orzechy to bogactwo białka, zdrowych tłuszczy, przeciwutleniaczy oraz witamin i minerałów.
Do przygotowania batonów najlepiej jest użyć orzechów uaktywnionych, czyli namoczonych przed spożyciem. Rozpoczyna się wtedy proces kiełkowania, który redukuje poziom kwasu fitynowego. Dzięki namaczaniu składniki odżywcze zawarte w orzechach są łatwiejsze do strawienia i lepiej przyswajalne.

Warto pamiętać o tym, że wszystkie orzechy, nasiona, rośliny strączkowe i pseudozboża posiadają naturalną warstwę ochronną (kwas fitynowy) który podrażnia wyściółkę jelit. Jego niewielka ilość jest dla nas korzystna – jednak nadmiar szkodzi, dlatego wegetarianie, weganie i wszystkie osoby, które w dużej mierze opierają swoją dietę na tych produktach powinny pamiętać o tym , aby przed gotowaniem zadbać o ich namoczenie. Jeśli zdecydujecie się aktywować orzechy przed zrobieniem tego batona, to pamiętajcie, aby osuszyć je przed dodaniem do reszty składników.

Uwaga

  • blaszka 20×30 cm wyłożona papierem do pieczenia

Składniki - ciasto

  • 3 kopiaste łyżki oleju kokosowego
  • 3 kopiaste łyżki ulubionego masła orzechowego
  • 2-3 łyżki syropu klonowego (lub innego ulubionego słodu)
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich i 1/2 szklanki wrzątku do zalania ich
  • 1 szklanka ulubionej mieszanki orzechów (u mnie pekany, migdały i nerkowce) – posiekanych
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki goji
  • 50g posiekanej gorzkiej czekolady

Składniki - polewa

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Sposób przygotowania

  1. Płatki owsiane zalewam ciepłą wodą, przykrywam i odstawiam na 10 minut.
  2. Rozpuszczam olej kokosowy, syrop klonowy i masło orzechowe. Studzę i dodaję resztę składników, mieszam dokładnie i przekładam masę do blaszki. Wyrównuję i wstawiam do lodówki na 4-5 godzin, albo na całą noc.
  3. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę z olejem kokosowym i zanurzam w niej batoniki (kroję na kwadraty lub prostokąty), a potem odkładam na kratkę do góry czekoladą i czekam aż zaschnie.
  4. Baton przechowuję w lodówce.