Czas
- 30 min.
Bohaterką dzisiejszego wpisu jest CIECIORKA, którą dodałam do zupy warzywnej. Te malutkie ziarenka mają w sobie bardzo duży potencjał, zawierają kwas foliowy, witaminy: C, A i K, potas, fosfor, cynk i wiele innych. Są skarbnicą białka, więc zachęcam abyście zaprosili ją do Waszej kuchni.
Na sklepowych półkach znajdziecie dwie odmiany ciecierzycy. Jedna z nich ma ziarenka o kremowym kolorze (widać ją na zdjęciu) – to odmiana KABULI , łatwo dostępna. Druga DESI – ma mniejsze ziarenka w ciemniejszym kolorze i trudniej jest ją znaleźć w sklepach. W Polsce często groch włoski znamy i zjadamy w postaci humusu – tutaj znajdziecie przepis lub falafeli – zaczerpnęliśmy te przepisy z kuchni arabskiej.
W kuchni hinduskiej także znajdziemy cieciorkę, oraz mąkę którą można z niej przygotować. Moim ulubionym daniem hinduskim jest pakora – warzywa obtoczone w cieście z mąki z grochu włoskiego i usmażone na głębokim tłuszczu.
We Włoszech możecie zjeść pyszną farinatę – jest to rodzaj chleba pochodzący z rejonów Ligurii. Wykonany jest z bardzo prostych składników: mąki, wody i oliwy. Farinata jest doskonałym dodatkiem do dań z warzyw. Ostatnio znajomy Włoch powiedział mi jak zrobić farinatę, aby smakowała wybornie, więc już wkrótce przepis pojawi się na blogu.
Cieciorka jest świetnym dodatkiem do sałatek, past, zup, pasztetów i warzywnego curry. Upieczecie z niej pyszne ciastka, mięciutkie i pachnące skórka cytrynową. Na blogu znajdziecie już kilka przepisów z ciecierzycą: pastę z pieczonych warzyw i cieciorki, i tu kolejna pasta, pastę z fasoli i cieciorki, pasztet z cieciorką, oliwkami i suszonymi pomidorami.
Składniki
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 1 cukinia pokrojona w kostkę
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w plastry
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- 1 pietruszka pokrojona w kostkę
- 1 puszka pomidorów (jeśli lubisz bardzo pomidorowe zupy, to możesz dodać jeszcze łyżeczkę lub dwie przecieru pomidorowego)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
- sól himalajska do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Olej kokosowy rozgrzewam w garnku z grubym dnem i wsypuję wszystkie pokrojone warzywa. Smażę je przez 5 minut ciągle mieszając.
- Dodaję przyprawy i pomidory.
- Wlewam tyle wody, aby warzywa były leciutko przykryte. Gotuję 15 minut.
- Na koniec dodaję cieciorkę i gotuję kolejne 5 minut. Jest to doskonała gęsta zupa/danie jednogarnkowe, które na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej:).
Edyta
Powiązane artykuły
Dżem z rabarbaru i bananów i roladki warzywne
Pasta z pieczonego bobu, papryki i czosnku
2 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Wygląda pysznie, ugotowałabym, ale powiedz czy nadaje się dla insulinoopornych? Na obiad czy na śniadanie? Jeśli to nie za dużo, to może w etykietach mogłabyś dodawać info czy przepis jest do wykorzystania przy insulinooporności?
Cieciorka ma niski indeks glikemiczny (30) więc mogą sięgnąć po nią osoby z insulinoopornoscia. W ciecierzycy znajduje się błonnik (w 100g cieciorki jest 7, 6g błonnika) który stabilizuje poziom cukru we krwi.
Z zupy proponuje usunąć marchewkę i dadac w jej miejsce pietruszkę. Zupa ta będzie dobrym posiłkiem na śniadanie i kolację. Pozdrawiam .