Czas

  • 30 min.

Bohaterką dzisiejszego wpisu jest CIECIORKA, którą dodałam do zupy warzywnej. Te malutkie ziarenka mają w sobie bardzo duży potencjał, zawierają kwas foliowy, witaminy: C, A i K, potas, fosfor, cynk i wiele innych. Są skarbnicą białka, więc zachęcam abyście zaprosili ją do Waszej kuchni.

Na sklepowych półkach znajdziecie dwie odmiany ciecierzycy. Jedna z nich ma ziarenka o kremowym kolorze (widać ją na zdjęciu) – to odmiana KABULI , łatwo dostępna. Druga DESI – ma mniejsze ziarenka w ciemniejszym kolorze i trudniej jest ją znaleźć w sklepach. W Polsce często groch włoski znamy i zjadamy w postaci humusu – tutaj znajdziecie przepis lub falafeli – zaczerpnęliśmy te przepisy z kuchni arabskiej.

W kuchni hinduskiej także znajdziemy cieciorkę, oraz mąkę którą można z niej przygotować. Moim ulubionym daniem hinduskim jest pakora – warzywa obtoczone w cieście z mąki z grochu włoskiego i usmażone na głębokim tłuszczu.

We Włoszech możecie zjeść pyszną farinatę – jest to rodzaj chleba pochodzący z rejonów Ligurii. Wykonany jest z bardzo prostych składników: mąki, wody i oliwy. Farinata jest doskonałym dodatkiem do dań z warzyw. Ostatnio znajomy Włoch powiedział mi jak zrobić farinatę, aby smakowała wybornie, więc już wkrótce przepis pojawi się na blogu.

Cieciorka jest świetnym dodatkiem do sałatek, past, zup, pasztetów i warzywnego curry. Upieczecie z niej pyszne ciastka, mięciutkie i pachnące skórka cytrynową. Na blogu znajdziecie już kilka przepisów z ciecierzycą: pastę z pieczonych warzyw i cieciorki, i tu kolejna pasta, pastę z fasoli i cieciorki, pasztet z cieciorką, oliwkami i suszonymi pomidorami.

Składniki

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1 cukinia pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w plastry
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 pietruszka pokrojona w kostkę
  • 1 puszka pomidorów (jeśli lubisz bardzo pomidorowe zupy, to możesz dodać jeszcze łyżeczkę lub dwie przecieru pomidorowego)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól himalajska do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Olej kokosowy rozgrzewam w garnku z grubym dnem i wsypuję wszystkie pokrojone warzywa. Smażę je przez 5 minut ciągle mieszając.
  2. Dodaję przyprawy i pomidory.
  3. Wlewam tyle wody, aby warzywa były leciutko przykryte. Gotuję 15 minut.
  4. Na koniec dodaję cieciorkę i gotuję kolejne 5 minut. Jest to doskonała gęsta zupa/danie jednogarnkowe, które na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej:).