Czas
- 30 min.
Awokado, czyli zielone masło jak mówią moje dzieci, jest na naszym stole bardzo częstym gościem. Zjadamy je w formie pasty z kawałkami warzyw, lub z chlebem. Pasta ta ma wiele zastosowań: może być dodatkiem do makaronu lub po dodaniu odrobiny oliwy, stanowić zdrowy i pyszny sos do sałaty. Skusicie się?
Awokado jest doskonałym źródłem kwasu oleinowego, który korzystnie wpływa na stan układu sercowo-naczyniowego. Odznacza się obfitością fitoskładników, takich jak polifenole i flawonoidy, które posiadają właściwości przeciwzapalne. Ma dużo witaminy E niezbędnej dla zdrowej skóry, oraz witaminy C i A, zawiera też kwas foliowy, więc kobiety w ciąży powinny ten piękny, zielony owoc włączyć do swojej diety. Duża zawartość rozpuszczalnego błonnika w awokado pomaga zapobiegać skokom poziomu cukru we krwi.
U nas w domu awokado jest składnikiem zielonych koktajli, których konsystencja dzięki niemu jest bardziej kremowa.
W sklepach znajdziecie awokado, które jest bardzo twarde, dlatego włóżcie je na 2 dni w towarzystwie jabłek do papierowej torebki. Zmięknie i będzie gotowe do użycia.
Składniki
- 1 dorodne awokado – ważne, aby było dojrzałe, ale bez czarnych plam na skórce
- 1 mały pęczek natki pietruszki – umyty i osuszony
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki zmiksuj na gładką pastę. Dopraw solą i pieprzem. Smacznego.
Edyta
Powiązane artykuły
Koktajl z truskawek i mango
Ciasto karobowo-bananowe
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.