Czas
- 30 min.
Budynie z kaszy jaglanej to pomysł nie tylko na jesienne i zimowe chłody – to doskonałe śniadanie, którym warto delektować się często niezależnie od pory roku. Ma ono wiele zalet – nasyci nas na kilka godzin, rozgrzeje i sprawi że nowy dzień rozpoczniemy od naprawdę wartościowego posiłku.
Zjedzenia porządnego śniadania nie powinno się bagatelizować, jednak w dzisiejszym zwariowanym świecie mamy coraz mniej czasu i dlatego często wybiegamy z domu bez posiłku, a niejednokrotnie pierwszą spożytą rzeczą jest kawa z drożdżówką. Tak być nie powinno, ponieważ to właśnie śniadanie daje nam moc i warto zdrowym posiłkiem radośnie rozpocząć dzień.
Dlatego dzisiejsza moja propozycja jest bardzo prosta, wystarczy wszystkie składniki ugotować w jednym garnku i zblendować. Takie śniadanie można jeszcze ciepłe zapakować do słoika i zabrać do szkoły lub pracy – smakuje doskonale ciepłe jak i chłodne. Na blogu znajdują się jeszcze dwie propozycje jaglanego budyniu: czekoladowego i z mango.
Uwaga
- z podanych składników wychodzi 5 porcji budyniu
- budyń doskonale smakuje polany duszonymi, sezonowymi owocami
Propozycja 1 - z daktylami, kurkumą, cynamonem, kardamonem, goździkiem i jabłkiem
- 1/2 szklanki kaszy
- 5 szklanek mleka roślinnego
- 10 daktyli eko
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3-4 goździki
- 2 ziarna kardamonu
- 1/2 jabłka obranego i pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka ulubionego masła orzechowego
Sposób przygotowania
- Do garnka włożyć kaszę – prażyć 2 minuty ciągle mieszając (powinna lekko pachnieć orzechami) – wypłukać ją dokładnie.
- Przełożyć kaszę do garnka, dolać 2 szklanki mleka roślinnego i dodać morele, jabłko i cynamon. Gotować, aż kasza będzie zupełnie miękka.
- Przełożyć ją do kielicha blendera dodać tahinę i mleko (2 lub 3 szklanki) i zmiksować.
- Jeśli chcemy uzyskać rzadszy budyń to należy dolać więcej mleka (i wtedy dodać ewentualnie więcej moreli i cynamonu do gotowania).
Propozycja 2 - z morelami, jabłkiem i tahiną
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 5 szklanek mleka roślinnego
- 5 moreli niesiarkowanych
- 2 jabłka
- 2 łyżki tahiny albo ulubionego masła orzechowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania
- Do garnka włożyć kaszę – prażyć 2 minuty ciągle mieszając (powinna lekko pachnieć orzechami) – wypłukać ją dokładnie.
- Przełożyć kaszę do garnka, dolać 2 szklanki mleka roślinnego i dodać morele, jabłko i cynamon. Gotować, aż kasza będzie zupełnie miękka.
- Przełożyć ją do kielicha blendera dodać tahinę i mleko (2 lub 3 szklanki) i zmiksować.
Jeśli chcemy uzyskać rzadszy budyń to należy dolać więcej mleka (i wtedy dodać ewentualnie więcej moreli i cynamonu do gotowania).
Propozycja 3 - z suszoną śliwką i imbirem
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 5 szklanek mleka roślinnego
- 10 śliwek suszonych
- 2 plasterki imbiru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
- Do garnka włożyć kaszę – prażyć 2 minuty ciągle mieszając (powinna lekko pachnieć orzechami) – wypłukać ją dokładnie.
- Przełożyć kaszę do garnka, dolać 2 szklanki mleka roślinnego i dodać śliwki suszone, imbir, kurkumę i cynamon. Gotować, aż kasza będzie zupełnie miękka.
- Przełożyć kaszę do kielicha blendera, dolać 2 lub 3 szklanki mleka i zmiksować ją na gładki budyń.
- Jeśli chcemy uzyskać rzadszy koktajl to należy dolać więcej mleka (i wtedy dodać ewentualnie więcej daktyli, jabłka i przypraw do gotowania).
Edyta
Powiązane artykuły
Kisiel truskawkowy z kuzu
Kokosowy budyń jaglany z wiśniami
Ciastka owsiano-migdałowe
Czekoladki – raw pralinki
9 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Świetny pomysł. Czy zmiksować w malakserze oznacza użycie tego wiatraczka z ostrzami, czy chodzi o użycie tego wysokiego kielicha blendera?
Witaj. Chodzi o kielich blendera. Już poprawione. Pozdrawiam i smacznego budyniu życzę ?
Moja corka lubi wersje truskawkowa;) ugotowana kasze miksuje z truskawkami( teraz uzywam mrozonych) a syn lubi tez czekolasowa wersje;) do kaszy z mlekiem roslinnym dodaje kakao i dosladzam daktylami:D
Pape Lulu- wersja truskawkowa zapisana do wypróbowania ?
Budynie wedlug Twojego przepisu smakuja oblednie. Zwlaszcza ten z mango :-). Skorzystam z nowych przepisow. Tylko dam mniej mleka. Uwielbiam geste buynie z jaglanki. Ile powinnam dodac mleka,do rozrobienia budyniu?
Marysiu ten budyń jest bardzo gęsty. Jeśli chcesz taki niemal do krojenia to dodaj potem do miksowania 1 szklankę mleka zamiast dwóch ? usciskuje Cię
Jak długo można przechować w lodowce?
Ja staram się nie przechowywać budyniu jaglanego w lodówce. Najlepiej smakuje nam świeżo przygotowany. Czasem posypuje go obficie sezonowymi owocami.
Ja staram się nie przechowywać budyniu jaglanego w lodówce. Najlepiej smakuje nam świeżo przygotowany. Czasem posypuje go obficie sezonowymi owocami.