Czas

  • 30 min.

Budynie z kaszy jaglanej to pomysł nie tylko na jesienne i zimowe chłody – to doskonałe śniadanie, którym warto delektować się często niezależnie od pory roku. Ma ono wiele zalet – nasyci nas na kilka godzin, rozgrzeje i sprawi że nowy dzień rozpoczniemy od naprawdę wartościowego posiłku.

Zjedzenia porządnego śniadania nie powinno się bagatelizować, jednak w dzisiejszym zwariowanym świecie mamy coraz mniej czasu i dlatego często wybiegamy z domu bez posiłku, a niejednokrotnie pierwszą spożytą rzeczą jest kawa z drożdżówką. Tak być nie powinno, ponieważ to właśnie śniadanie daje nam moc i warto zdrowym posiłkiem radośnie rozpocząć dzień.

Dlatego dzisiejsza moja propozycja jest bardzo prosta, wystarczy wszystkie składniki ugotować w jednym garnku i zblendować. Takie śniadanie można jeszcze ciepłe zapakować do słoika i zabrać do szkoły lub pracy – smakuje doskonale ciepłe jak i chłodne. Na blogu znajdują się jeszcze dwie propozycje jaglanego budyniu: czekoladowego i z mango.

Uwaga

  • z podanych składników wychodzi 5 porcji budyniu
  • budyń doskonale smakuje polany duszonymi, sezonowymi owocami

Propozycja 1 - z daktylami, kurkumą, cynamonem, kardamonem, goździkiem i jabłkiem

  • 1/2 szklanki kaszy
  • 5 szklanek mleka roślinnego
  • 10 daktyli eko
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3-4 goździki
  • 2 ziarna kardamonu
  • 1/2 jabłka obranego i pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka ulubionego masła orzechowego

Sposób przygotowania

  1. Do garnka włożyć kaszę – prażyć 2 minuty ciągle mieszając (powinna lekko pachnieć orzechami) – wypłukać ją dokładnie.
  2. Przełożyć kaszę do garnka, dolać 2 szklanki mleka roślinnego i dodać morele, jabłko i cynamon. Gotować, aż kasza będzie zupełnie miękka.
  3. Przełożyć ją do kielicha blendera dodać tahinę i mleko (2 lub 3 szklanki) i zmiksować.
  4. Jeśli chcemy uzyskać rzadszy budyń to należy dolać więcej mleka (i wtedy dodać ewentualnie więcej moreli i cynamonu do gotowania).

Propozycja 2 - z morelami, jabłkiem i tahiną

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 5 szklanek mleka roślinnego
  • 5 moreli niesiarkowanych
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki tahiny albo ulubionego masła orzechowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Do garnka włożyć kaszę – prażyć 2 minuty ciągle mieszając (powinna lekko pachnieć orzechami) – wypłukać ją dokładnie.
  2. Przełożyć kaszę do garnka, dolać 2 szklanki mleka roślinnego i dodać morele, jabłko i cynamon. Gotować, aż kasza będzie zupełnie miękka.
  3. Przełożyć ją do kielicha blendera dodać tahinę i mleko (2 lub 3 szklanki) i zmiksować.
    Jeśli chcemy uzyskać rzadszy budyń to należy dolać więcej mleka (i wtedy dodać ewentualnie więcej moreli i cynamonu do gotowania).

Propozycja 3 - z suszoną śliwką i imbirem

  • 1/2 szklanki  kaszy jaglanej
  • 5 szklanek mleka roślinnego
  • 10 śliwek suszonych
  • 2 plasterki imbiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Do garnka włożyć kaszę – prażyć 2 minuty ciągle mieszając (powinna lekko pachnieć orzechami) – wypłukać ją dokładnie.
  2. Przełożyć kaszę do garnka, dolać 2 szklanki mleka roślinnego i dodać śliwki suszone, imbir, kurkumę i cynamon. Gotować, aż kasza będzie zupełnie miękka.
  3. Przełożyć kaszę do kielicha blendera, dolać 2 lub 3 szklanki mleka i zmiksować ją na gładki budyń.
  4. Jeśli chcemy uzyskać rzadszy koktajl to należy dolać więcej mleka (i wtedy dodać ewentualnie więcej daktyli, jabłka i przypraw do gotowania).