Czas

  • 30 min + pieczenie 30 min.

Pyszny domowy owsiany baton – bez mleka, bez mąki i rafinowanego cukru. Jeśli zaglądasz tutaj i gotujesz ze mną czasem to wiesz, że płatki owsiane traktuję po macoszemu. Nie lubię ich zbytnio, przejadły mi się jeszcze w podstawówce – w cudownych czasach, kiedy sklepowe słodycze nie były dostępne, bo po prostu nie było ich na półkach.

Pamiętam jak dziś, że w moim spożywczaku leżały tylko batony czekoladopodobne, których serdecznie nie znosiłam, dlatego produkowałam słodycze w domu. Były to ciasteczka owsiane, które składały się z wody, mleka, masła i płatków.

Dzisiejsza receptura , a w zasadzie efekt końcowy bardzo mi odpowiada – dzieci chętnie zapakowały solidne porcje do śniadaniówek.

Uwaga

  • jeśli batony mają być bez glutenu użyjcie certyfikowanych płatków owsianych z symbolem przekreślonego kłosa na opakowaniu
  • ciasto wychodzi niezbyt słodkie (można dodać więcej słodu)
  • zamiast migdałów można użyć ulubionych orzechów
  • piekłam niskie ciasto w blaszce 20×30 cm
  • ciasto można polać gorzką czekoladą i ozdobić owocami

Składniki

  • 2 szklanki górskich płatków owsianych, orkiszowych lub żytnich
  • 2 szklanki gorącego mleka roślinnego
  • 1 szklanka migdałów
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 jajka
  • 100ml syropu klonowego lub innego ulubionego słodu
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła orzechowego (może być z tego przepisu)
  • 2 banany pokrojone w plasterki
  • 1 gruszka lub jabłko pokrojone w kostkę

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzewam do 180C, a blaszkę wykładam papierem do pieczenia.
  2. Płatki przekładam do miseczki, zalewam gorącym mlekiem i przykrywam szczelnie na 20 minut.
  3. Wszystkie składniki oprócz owoców przekładam do kielicha maszyny miksującej i krótko blenduję – migdały nie muszą się zmiksować na mąkę, wystarczy że będą odrobinę posiekane.
  4. Dodaję pokrojone owoce, przekładam ciasto do blaszki i piekę 30-35 minut.