Czas
- 30 min + pieczenie 30 min.
Pyszny domowy owsiany baton – bez mleka, bez mąki i rafinowanego cukru. Jeśli zaglądasz tutaj i gotujesz ze mną czasem to wiesz, że płatki owsiane traktuję po macoszemu. Nie lubię ich zbytnio, przejadły mi się jeszcze w podstawówce – w cudownych czasach, kiedy sklepowe słodycze nie były dostępne, bo po prostu nie było ich na półkach.
Pamiętam jak dziś, że w moim spożywczaku leżały tylko batony czekoladopodobne, których serdecznie nie znosiłam, dlatego produkowałam słodycze w domu. Były to ciasteczka owsiane, które składały się z wody, mleka, masła i płatków.
Dzisiejsza receptura , a w zasadzie efekt końcowy bardzo mi odpowiada – dzieci chętnie zapakowały solidne porcje do śniadaniówek.
Uwaga
- jeśli batony mają być bez glutenu użyjcie certyfikowanych płatków owsianych z symbolem przekreślonego kłosa na opakowaniu
- ciasto wychodzi niezbyt słodkie (można dodać więcej słodu)
- zamiast migdałów można użyć ulubionych orzechów
- piekłam niskie ciasto w blaszce 20×30 cm
- ciasto można polać gorzką czekoladą i ozdobić owocami
Składniki
- 2 szklanki górskich płatków owsianych, orkiszowych lub żytnich
- 2 szklanki gorącego mleka roślinnego
- 1 szklanka migdałów
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki nasion chia
- 2 jajka
- 100ml syropu klonowego lub innego ulubionego słodu
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki masła orzechowego (może być z tego przepisu)
- 2 banany pokrojone w plasterki
- 1 gruszka lub jabłko pokrojone w kostkę
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzewam do 180C, a blaszkę wykładam papierem do pieczenia.
- Płatki przekładam do miseczki, zalewam gorącym mlekiem i przykrywam szczelnie na 20 minut.
- Wszystkie składniki oprócz owoców przekładam do kielicha maszyny miksującej i krótko blenduję – migdały nie muszą się zmiksować na mąkę, wystarczy że będą odrobinę posiekane.
- Dodaję pokrojone owoce, przekładam ciasto do blaszki i piekę 30-35 minut.
Edyta
Powiązane artykuły
Granola dyniowa
Deser z nasion chia
9 przepisów – zdrowe słodycze na święta
Pudding z chia – kokos i truskawka z wanilią
Kulki mocy
Owsianka pieczona z owocami i orzechami
6 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Czym zastąpić banana?
Ananasem, jabłkiem, gruszką?
Czy platki owsiane tez blendujemy? Bardzo mi sie podoba sklad batonikow. Tylko mam jedno pytanie odnosnie bananow. Czy nie sciemnieja w batonikach,jesli ich nie zjemy tego samego dnia?
Marysiu blendujemy razem wszystkie składniki oprócz owoców. Banany i gruszki na drugi dzień wyglądały u mnie bardzo dobrze. Pozdrawiam ciepło ?
Edytko, robiłam – przepyszne. Pozdr. Magda z Jeleniej gory
Magda cieszę się że Wam smakowało. Do zobaczenia.