Czas
- 20 min+pieczenie
Dzień dobry kochani – dawno na blogu nie pojawił się słodki przepis, dlatego – dziś zapraszam Was na pyszne i wilgotne CIASTO MARCHEWKOWE Z JABŁKAMI I KAROBEM. I od razu zapewniam, że jest to bardzo dobry pomysł na pożywną przekąskę dla całej rodziny.
Karob jest bardzo zdrowy, choć z tego co obserwuję na warsztatach i wśród znajomych dużo osób jeszcze nie ma do niego przekonania – a szkoda bardzo. Mam nadzieję, że to ciasto przełamie trochę te lody. Karob jest pysznym, lekko słodkim zamiennikiem kakao. Skrywa się pod rożnymi nazwami: szrańczyn strąkowy, chleb świętojański, ceratonia i karob – nazwa najlepiej znana i używana w przemyśle spożywczym.
Karob zwany jest także „chlebem świętego Jana”- chodzi tu o biblijnego Jana Chrzciciela, który jak czytamy w Nowym Testamencie, w Ewangelii Świętego Marka żywił się szarańczą ( z greckiego „akris” oznacza szarańczę) – historia głosi, że tak naprawdę Jan zajadał strąki szarańczynu, a nie owady.
W czasach starożytnych nasiona drzewa świętojańskiego były jednostką wagi, ponieważ ważyły niemal zawsze tyle samo (ok. 200mg). To od ich nazwy pochodzi używana do dzisiejszych czasów miara: karat (z greckiego „keration” to karob).
Sprowadzamy go z krajów śródziemnomorskich (Turcja, Grecja, Sycylia i Cypr), oraz z Azji. Rośnie tam jako wiecznie zielone drzewo. Od niedawna stał się dość popularny, ponieważ nie alergizuje i w przeciwieństwie do kakao nie zawiera kofeiny oraz teobrominy.
Poznajmy mocne strony karobu:
- reguluje pracę jelit, pomaga w leczeniu biegunki, ma właściwości zagęszczające, mogą go stosować dzieci i dorośli, posiada tez właściwości antyrefluksowe
- zawiera mniej tłuszczu niż kakao, dlatego wszyscy, którzy się odchudzają chętnie dodają go do potraw
- stosowany jest do leczenia kaszlu, ponieważ ma właściwości wykrztuśne (można przygotować z niego syrop)
- jest rośliną bardzo zdrową, stanowi bogate źródło witamin z grupy B: B1, B2 i B3, zawiera także witaminę A, E i D , jest źródłem cennych pierwiastków: magnezu, żelaza, wapnia i fosforu (wykorzystywany jest w walce z osteoporozą), oraz niezwykle istotne dla organizmu: mangan, bar, miedź i nikiel
- zawiera kwas galusowy, który działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i ściągająco
- obniża poziom cholesterolu we krwi
Mam nadzieję, że ta lista wygląda dla Was na tyle zachęcająco, że sięgniecie po karob i sprawdzicie jak smakuje. Ja od dawna już korzystam z melasy karobowej i karobu firmy BAKRA – więcej o niej możecie poczytać TUTAJ. Myślę, że dobrym pomysłem jest zaczęcie swojej karobowej przygody z karobem kruszonym, który jest jeszcze mniej popularny niż ten w proszku, a szkoda, bo smakuje doskonale i po ugotowaniu ma ciekawą konsystencję. Możecie dodać go do ciasta (tak jak ja), ciasteczek, albo muffinek.
Uwagi
- ciasto upieczesz w średniej tortownicy
- jeśli chcesz to możesz dodać do ciasta ulubione orzechy
- jeśli chcesz to możesz ozdobić ciasto twarożkiem z nerkowców lub migdałów, albo polać gorzką czekoladą
- najlepsze karobowe produkty znajdziesz na stronie BAKRA
Składniki
- 1i ½ szklanki mąki owsianej
- 1 szklanka mąki migdałowej
- ¾ szklanki ksylitolu – możesz też wypróbować recepturę z dodatkiem melasy karobowej
- ½ szklanki oleju z pestek winogron
- 4 marchewki starte na dużych oczkach tarki
- ½ szklanki kruszonego karobu od BAKRA
- 1 łyżka karobu w proszku od BAKRA
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 2 banany zblendowane
- 2 jajka
- 1 duże jabłko pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
Do mleka dodaję karob kruszony i gotuję na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Odstawiam do ostygnięcia.
W dużej misce mieszam: mąkę migdałową, owsianą, ksylitol (lub melasę karobową) , karob w proszku, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszam zblendowane banany, jajka, wystudzony karob, olej z pestek winogron.
Składniki mokre dodaję do suchych i mieszam tylko do połączenia się jednych z drugimi. Dodaję marchewkę i jabłko. Mieszam jeszcze raz i przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piekę w 180C przez 60 minut (do suchego patyczka).
Edyta
Powiązane artykuły
Deser z nasion chia
Twarożek z nerkowców
Ciasteczka z fasoli adzuki
Muffinki z czerwonej fasoli
3 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Dzień dobry, czy karob kruszony można zastąpić większą ilością karobu w proszku, ewentualnie może czymś innym?
Dzień dobry – proszę go pominąć, albo zamiast niego dodać rodzynki, albo ulubione orzechy w takiej ilości jak był karob kruszony. Pozdrawiam ciepło.
Można zastąpić rodzynkami, albo innym suszonym dodatkiem, ale nie dawałabym większej ilości karobu w proszku.