Czas

  • 20 min+pieczenie

Dzień dobry kochani – dawno na blogu nie pojawił się słodki przepis, dlatego – dziś zapraszam Was na pyszne i wilgotne CIASTO MARCHEWKOWE Z JABŁKAMI I KAROBEM. I od razu zapewniam, że jest to bardzo dobry pomysł na pożywną przekąskę dla całej rodziny.

Karob jest bardzo zdrowy, choć z tego co obserwuję na warsztatach i wśród znajomych dużo osób jeszcze nie ma do niego przekonania – a szkoda bardzo. Mam nadzieję, że to ciasto przełamie trochę te lody.  Karob jest pysznym, lekko słodkim zamiennikiem kakao. Skrywa się pod rożnymi nazwami: szrańczyn strąkowy, chleb świętojański, ceratonia i karob – nazwa najlepiej znana i używana w przemyśle spożywczym.

Karob zwany jest także „chlebem świętego Jana”- chodzi tu o biblijnego Jana Chrzciciela, który jak czytamy w Nowym Testamencie, w Ewangelii Świętego Marka żywił się szarańczą ( z greckiego „akris” oznacza szarańczę) – historia głosi, że tak naprawdę Jan zajadał strąki szarańczynu, a nie owady.

W czasach starożytnych nasiona drzewa świętojańskiego były jednostką wagi, ponieważ ważyły niemal zawsze tyle samo (ok. 200mg). To od ich nazwy pochodzi używana do dzisiejszych czasów miara: karat (z greckiego „keration” to karob).

Sprowadzamy go z krajów śródziemnomorskich (Turcja, Grecja, Sycylia i Cypr), oraz z Azji. Rośnie tam jako wiecznie zielone drzewo. Od niedawna stał się dość popularny, ponieważ nie alergizuje i w przeciwieństwie do kakao nie zawiera kofeiny oraz teobrominy.

Poznajmy mocne strony karobu:

  1. reguluje pracę jelit, pomaga w leczeniu biegunki, ma właściwości zagęszczające, mogą go stosować dzieci i dorośli, posiada tez właściwości antyrefluksowe
  2. zawiera mniej tłuszczu niż kakao, dlatego wszyscy, którzy się odchudzają chętnie dodają go do potraw
  3. stosowany jest do leczenia kaszlu, ponieważ ma właściwości wykrztuśne (można przygotować z niego syrop)
  4. jest rośliną bardzo zdrową, stanowi bogate źródło witamin z grupy B: B1, B2 i B3, zawiera także witaminę A, E i D , jest źródłem cennych pierwiastków: magnezu, żelaza, wapnia i fosforu (wykorzystywany jest w walce z osteoporozą), oraz niezwykle istotne dla organizmu: mangan, bar, miedź i nikiel
  5. zawiera kwas galusowy, który działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i ściągająco
  6. obniża poziom cholesterolu we krwi

 

Mam nadzieję, że ta lista wygląda dla Was na tyle zachęcająco, że sięgniecie po karob i sprawdzicie jak smakuje. Ja od dawna już korzystam z melasy karobowej i karobu firmy BAKRA – więcej o niej możecie poczytać TUTAJ. Myślę, że dobrym pomysłem jest zaczęcie swojej karobowej przygody z karobem kruszonym, który jest jeszcze mniej popularny niż ten w proszku, a szkoda, bo smakuje doskonale i po ugotowaniu ma ciekawą konsystencję. Możecie dodać go do ciasta (tak jak ja), ciasteczek, albo muffinek.

Uwagi

  • ciasto upieczesz w średniej tortownicy
  • jeśli chcesz to możesz dodać do ciasta ulubione orzechy
  • jeśli chcesz to możesz ozdobić ciasto twarożkiem z nerkowców lub migdałów, albo polać gorzką czekoladą
  • najlepsze karobowe produkty znajdziesz na stronie BAKRA

Składniki

  • 1i ½ szklanki mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • ¾ szklanki ksylitolu – możesz też wypróbować recepturę z dodatkiem melasy karobowej
  • ½ szklanki oleju z pestek winogron
  • 4 marchewki starte na dużych oczkach tarki
  • ½ szklanki kruszonego karobu od BAKRA
  • 1 łyżka karobu w proszku od BAKRA
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 2 banany zblendowane
  • 2 jajka
  • 1 duże jabłko pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

Do mleka dodaję karob kruszony i gotuję na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Odstawiam do ostygnięcia.

W dużej misce mieszam: mąkę migdałową, owsianą, ksylitol (lub melasę karobową) , karob w proszku, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszam zblendowane banany, jajka, wystudzony karob, olej z pestek winogron.

Składniki mokre dodaję do suchych i mieszam tylko do połączenia się jednych z drugimi. Dodaję marchewkę i jabłko. Mieszam jeszcze raz i przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto piekę w 180C przez 60 minut (do suchego patyczka).