Czas

  • 50 min.

Często znajome mamy pytają mnie co gotuję i czy faktycznie każdego dnia jest zupa?

Czasem tak, a czasem nie… Dzisiaj na śniadanie zajadam moją ulubioną zupę – barszcz ukraiński na bazie pieczonych buraków z brokułem i świeżą fasolą jaś, którą można teraz swobodnie kupić  w zieleniaku.

Gotuję też sos grzybowy (a mam sporo tych wspaniałych darów lasu, bo w niedzielne przedpołudnie udaliśmy się w dwie duże rodziny na grzybobranie). Powoli pyrka też  grochówka, ponieważ dostałam od mojej znajomej świeży majeranek, który pachnie obłędnie. Pęczek jest tak duży, że będę go używała jeszcze do piątku.

W piekarniku wylądowało ciasto – co prawda miało być trochę inne, ale zapomniałam zmiksować płatków owsianych na mąkę i nie wyszło takie jak zaplanowałam.

Nie przejmuję się tym jednak – najważniejsze że wszystkim smakuje i prezentuje się pięknie. Można wykroić z niego trójkąciki (ale to dopiero po całkowitym wystudzeniu), albo nakładać je łyżką na talerzyki – tak jak podajemy kruszonkę.

Pisząc o kruszonce muszę wspomnieć o tej śliwkowej. Najlepiej zrobić ją właśnie teraz jesienią, kiedy węgierki są najsłodsze.

Uwagi

  • niska okrągła blaszka o wymiarach: 23 cm
  • jeśli ciasto ma być bezglutenowe to należy użyć płatków owsianych certyfikowanych z symbolem przekreślonego kłosa na opakowaniu
  • ciasto można posypać cynamonem, albo dodać go do jabłek
  • do jabłek można dodać 1 laskę wanilii
  • ciasto można podać na ciepło z sosem z daktyli, albo z lodami
  • UWAGA – ciasto jest mało słodkie – dlatego jeśli lubicie słodsze wypieki zwiększcie ilość cukru kokosowego

Składniki - ciasto

  • 200 g migdałów (zmiksowanych na mąkę)
  • 400 g płatków owsianych lekko zmiksowanych tak, aby ich struktura była wyczuwalna
  • 100 ml mleka roślinnego
  • 4 łyżki cukru kokosowego
  • 100 g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny

Składniki - nadzienie

  • 3 duże jabłka obrane i pokrojone w pół-plasterki
  • 2 gruszki obrane se skórki, pozbawione pestek i zmiksowane
  • 3 łyżeczki mąki migdałowej (można odłożyć z ciasta)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wymieszana z 3 łyżkami wody
  • sok z 1 dużej cytryny
  • 3 kopiaste łyżki cukru kokosowego

Sposób wykonania

  1. Piekarnik rozgrzewam do 180C.
  2. Wszystkie składniki na ciasto wkładam do kielicha blendera lub malaksera i miksuję przez chwilę. Masa nie będzie zbita tylko na tyle kleista, aby wyłożyć nią blaszkę.
  3. Blaszkę smaruję olejem kokosowym i połowę masy na ciasto wysypuję na dno tortownicy, dokładnie dociskam brzegi i dno. Ciasto podpiekam przez 5 minut w nagrzanym piekarniku.
  4. Jabłka, mus z gruszek, cukier kokosowy i sok z cytryny zagotowuję. Po 3-5 minutach gotowania (jak jabłka zmiękną) dodaję mieszankę mąk – ziemniaczaną i migdałową i jeszcze chwilę gotuję mieszając.
  5. Jabłka wykładam na podpieczony spód i posypuję dokładnie pozostałą połową ciasta, delikatnie ją ugniatając.
  6. Ciasto piekę 25 minut.