Czas
- 50 min.
Często znajome mamy pytają mnie co gotuję i czy faktycznie każdego dnia jest zupa?
Czasem tak, a czasem nie… Dzisiaj na śniadanie zajadam moją ulubioną zupę – barszcz ukraiński na bazie pieczonych buraków z brokułem i świeżą fasolą jaś, którą można teraz swobodnie kupić w zieleniaku.
Gotuję też sos grzybowy (a mam sporo tych wspaniałych darów lasu, bo w niedzielne przedpołudnie udaliśmy się w dwie duże rodziny na grzybobranie). Powoli pyrka też grochówka, ponieważ dostałam od mojej znajomej świeży majeranek, który pachnie obłędnie. Pęczek jest tak duży, że będę go używała jeszcze do piątku.
W piekarniku wylądowało ciasto – co prawda miało być trochę inne, ale zapomniałam zmiksować płatków owsianych na mąkę i nie wyszło takie jak zaplanowałam.
Nie przejmuję się tym jednak – najważniejsze że wszystkim smakuje i prezentuje się pięknie. Można wykroić z niego trójkąciki (ale to dopiero po całkowitym wystudzeniu), albo nakładać je łyżką na talerzyki – tak jak podajemy kruszonkę.
Pisząc o kruszonce muszę wspomnieć o tej śliwkowej. Najlepiej zrobić ją właśnie teraz jesienią, kiedy węgierki są najsłodsze.
Uwagi
- niska okrągła blaszka o wymiarach: 23 cm
- jeśli ciasto ma być bezglutenowe to należy użyć płatków owsianych certyfikowanych z symbolem przekreślonego kłosa na opakowaniu
- ciasto można posypać cynamonem, albo dodać go do jabłek
- do jabłek można dodać 1 laskę wanilii
- ciasto można podać na ciepło z sosem z daktyli, albo z lodami
- UWAGA – ciasto jest mało słodkie – dlatego jeśli lubicie słodsze wypieki zwiększcie ilość cukru kokosowego
Składniki - ciasto
- 200 g migdałów (zmiksowanych na mąkę)
- 400 g płatków owsianych lekko zmiksowanych tak, aby ich struktura była wyczuwalna
- 100 ml mleka roślinnego
- 4 łyżki cukru kokosowego
- 100 g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 cytryny
Składniki - nadzienie
- 3 duże jabłka obrane i pokrojone w pół-plasterki
- 2 gruszki obrane se skórki, pozbawione pestek i zmiksowane
- 3 łyżeczki mąki migdałowej (można odłożyć z ciasta)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wymieszana z 3 łyżkami wody
- sok z 1 dużej cytryny
- 3 kopiaste łyżki cukru kokosowego
Sposób wykonania
- Piekarnik rozgrzewam do 180C.
- Wszystkie składniki na ciasto wkładam do kielicha blendera lub malaksera i miksuję przez chwilę. Masa nie będzie zbita tylko na tyle kleista, aby wyłożyć nią blaszkę.
- Blaszkę smaruję olejem kokosowym i połowę masy na ciasto wysypuję na dno tortownicy, dokładnie dociskam brzegi i dno. Ciasto podpiekam przez 5 minut w nagrzanym piekarniku.
- Jabłka, mus z gruszek, cukier kokosowy i sok z cytryny zagotowuję. Po 3-5 minutach gotowania (jak jabłka zmiękną) dodaję mieszankę mąk – ziemniaczaną i migdałową i jeszcze chwilę gotuję mieszając.
- Jabłka wykładam na podpieczony spód i posypuję dokładnie pozostałą połową ciasta, delikatnie ją ugniatając.
- Ciasto piekę 25 minut.
Edyta
Powiązane artykuły
3 sposoby na budyń z kaszy jaglanej
Brownie z batatów i mąki kokosowej
Koktajl z truskawek i mango
Minitarty owsiano-orzechowe z kremem z awokado
Tarty mocno czekoladowe (bezglutenowe)
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.