Czas

  • 30 min.

Nadszedł czas na śniadanie doskonałe, proste, ale nie szybkie w przygotowaniu, dlatego, że ugotowanie czarnego ryżu zajmuje sporo czasu. Jednak niech to Was nie zniechęca, bo naprawdę warto poczekać. Pamiętajcie, aby olej kokosowy, którego użyjecie do przygotowania tej potrawy był naprawdę wysokiej jakości.

Jeśli rankiem masz chwilkę czasu, to postaraj się zjeść ryż bardzo powoli, dokładnie rozgryzając każdy kęs, który włożysz do ust. Trawienie węglowodanów rozpoczyna się już w jamie ustnej, dlatego jest to tak ważne. Pod wpływem amylazy ślinowej, skrobia i glikogen rozkładane są na dekstryny i maltozę – pamiętaj o tym i żuj, żuj, żuj.

Uwaga

  • to danie wyśmienicie smakuje jak jest bardzo ciepłe
  • jeśli lubisz to dodaj brzoskwinie albo borówki

Składniki

  • 1 szklanka czarnego ryżu zalana 2,5 szklanki wody
  • szczypta soli himalajskiej
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • truskawki lub inne ulubione owoce

Sposób przygotowania

  1. Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu. Bardzo ważne jest to, aby nie był twardy, ale trochę rozgotowany.
  2. Do gorącego ryżu dodaje olej kokosowy i mieszam dokładnie.
  3. Ryż podaję z dużą ilością truskawek i zjadam jak jest bardzo ciepły.