Czas
- 30 min.
Nadszedł czas na śniadanie doskonałe, proste, ale nie szybkie w przygotowaniu, dlatego, że ugotowanie czarnego ryżu zajmuje sporo czasu. Jednak niech to Was nie zniechęca, bo naprawdę warto poczekać. Pamiętajcie, aby olej kokosowy, którego użyjecie do przygotowania tej potrawy był naprawdę wysokiej jakości.
Jeśli rankiem masz chwilkę czasu, to postaraj się zjeść ryż bardzo powoli, dokładnie rozgryzając każdy kęs, który włożysz do ust. Trawienie węglowodanów rozpoczyna się już w jamie ustnej, dlatego jest to tak ważne. Pod wpływem amylazy ślinowej, skrobia i glikogen rozkładane są na dekstryny i maltozę – pamiętaj o tym i żuj, żuj, żuj.
Uwaga
- to danie wyśmienicie smakuje jak jest bardzo ciepłe
- jeśli lubisz to dodaj brzoskwinie albo borówki
Składniki
- 1 szklanka czarnego ryżu zalana 2,5 szklanki wody
- szczypta soli himalajskiej
- 3 łyżki oleju kokosowego
- truskawki lub inne ulubione owoce
Sposób przygotowania
- Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu. Bardzo ważne jest to, aby nie był twardy, ale trochę rozgotowany.
- Do gorącego ryżu dodaje olej kokosowy i mieszam dokładnie.
- Ryż podaję z dużą ilością truskawek i zjadam jak jest bardzo ciepły.
Edyta
Powiązane artykuły
Ciastka orzechowo-migdałowe
Chrupiące batony raw z płatkami owsianymi
Rozgrzewająca owsianka ze śliwką i gruszką
4 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Bardzo dobre – wg mnie ważne aby olej kokosowy był jak najbardziej "zapachowy". Wydaje mi się, że to kwintesencja tego dania.
Cześć!
Wspaniały blog z pysznym jedzeniem! Trafiłam na niego przez TargSmaku i gdy tylko zobaczyłam czarny ryż na śniadanie, stwierdziłam, że muszę tu zajrzeć :)
Na pewno będę tu wracała jeszcze nie raz. A gdybyś i Ty miała ochotę zajrzeć do mnie, to zapraszam http://mannequininthekitchen.blogspot.com/
Pozdrawiam Cię serdecznie!
MEG dziękuję za ciepłe słowa. Chętnie do Ciebie zaglądnę. Pozdrawiam serdecznie.
MEG dziękuję za ciepłe słowa. Chętnie do Ciebie zaglądnę. Pozdrawiam serdecznie.