Czas

  • 60 min.

Zachęcam dzieci do jedzenia kasz, chociaż nie jest to łatwa sprawa… Jedzą obiady w szkolnej stołówce gdzie kasze NIGDY nie są podane zachęcająco! Dlaczego????

Moje dzieci jedzą w domu kaszę jaglaną, gryczaną i pęczak. Wprowadzenie ich nie było łatwe, ale już są na naszym stole i znalazłam kilka sposobów, aby dzieciaki jadły je chętnie.

Dzisiaj zapraszam na nasz ulubiony krupnik z pęczakiem, czyli z kaszą jęczmienną. Jedząc kasze dostarczamy naszemu organizmowi błonnik, który reguluje procesy trawienne, obniża poziom cholesterolu i pomaga oczyszczać organizm z toksyn. Dostarczamy witaminy: B1, B2, PP oraz żelazo, potas i wapń.

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka lub połowa selera
  • 3 duże ziemniaki
  • 3/4 kubka pęczaku
  • 3 ząbki czosnku
  • zielone liście selera (jeśli są dostępne)
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • olej kokosowy

Sposób przygotowania

  1. Na początku namaczam pęczak (zazwyczaj robię to z samego rana, jeśli mam w planach ugotowanie zupy).
  2. Kroję cebulę w kostkę, marchew, pietruszkę lub selera ścieram na grubych oczkach tarki, czosnek kroję w plasterki, ziemniaki obieram i kroję w kostkę.
  3. Wszystkie warzywa, liść laurowy i ziele angielskie przesmażam w garnku przez krótką chwilę.
  4. Zalewam wodą , dodaję pęczak i gotuję do miękkości.
  5. Jeśli zupa na koniec jest zbyt gęsta dodaję trochę wody.
  6. Przyprawiam solą i pieprzem.