Czas
- 60 min.
Zachęcam dzieci do jedzenia kasz, chociaż nie jest to łatwa sprawa… Jedzą obiady w szkolnej stołówce gdzie kasze NIGDY nie są podane zachęcająco! Dlaczego????
Moje dzieci jedzą w domu kaszę jaglaną, gryczaną i pęczak. Wprowadzenie ich nie było łatwe, ale już są na naszym stole i znalazłam kilka sposobów, aby dzieciaki jadły je chętnie.
Dzisiaj zapraszam na nasz ulubiony krupnik z pęczakiem, czyli z kaszą jęczmienną. Jedząc kasze dostarczamy naszemu organizmowi błonnik, który reguluje procesy trawienne, obniża poziom cholesterolu i pomaga oczyszczać organizm z toksyn. Dostarczamy witaminy: B1, B2, PP oraz żelazo, potas i wapń.
Składniki
- 1 duża cebula
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka lub połowa selera
- 3 duże ziemniaki
- 3/4 kubka pęczaku
- 3 ząbki czosnku
- zielone liście selera (jeśli są dostępne)
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
- olej kokosowy
Sposób przygotowania
- Na początku namaczam pęczak (zazwyczaj robię to z samego rana, jeśli mam w planach ugotowanie zupy).
- Kroję cebulę w kostkę, marchew, pietruszkę lub selera ścieram na grubych oczkach tarki, czosnek kroję w plasterki, ziemniaki obieram i kroję w kostkę.
- Wszystkie warzywa, liść laurowy i ziele angielskie przesmażam w garnku przez krótką chwilę.
- Zalewam wodą , dodaję pęczak i gotuję do miękkości.
- Jeśli zupa na koniec jest zbyt gęsta dodaję trochę wody.
- Przyprawiam solą i pieprzem.
Edyta
Powiązane artykuły
Tarteletki z musem z masła orzechowego
Ciasteczka migdałowe z makiem
Koktajl orzechowo-czekoladowy
1 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Kocham ten krupnik! Wiesz, że to moja ulubiona zupa? Od kiedy spróbowałam jej u Ciebie, to już tradycyjne przepisy poszły w odstawkę, a Hania i Dawid za nim przepadają :-)