Czas
- 40 min.
Ostatnio kalafior często gości na naszym stole. Dzieci bardzo polubiły go na surowo (zawiera wtedy najwięcej odżywczych składników), więc chrupią jako przekąskę. Doskonale smakuje pieczony w towarzystwie cebuli i czosnku, a także jako pasta na kanapki.
NIE PRZEGAPCIE GO, ZAUWAŻCIE, ponieważ wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Zawiera potas, wapń, fosfor, żelazo, kwas foliowy, jod, cynk (i jeszcze kilka innych), oraz witaminy :A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K.
Kalafior zwalcza wolne rodniki w naszym organizmie, działa bakteriobójczo, podnosi odporność, i mogłabym napisać na jego temat jeszcze dużo, dużo więcej, ale zakończę tym : POKOCHAJCIE KALAFIOR! i zaproście go na WASZE stoły chociaż dwa razy w tygodniu.
Kupując kalafior zwracajcie uwagę, aby różyczki były zwarte i bez przebarwień. W moim zieleniaku często kupuję kalafior zielony, możecie spotkać też kalafiory kremowe, pomarańczowe oraz fioletowe – wszystkich warto spróbować.
Składniki
- 1 kalafior (niezbyt duży)
- pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 5 ząbków czosnku (lub mniej-dodaj tyle ile lubisz)
- 2 cebule
- sól
- czarny pieprz
- oliwa
- natka pietruszki lub koper (do wyboru)
Sposób przygotowania
- Nastawiam piekarnik na 180C.
- Gdy piekarnik się rozgrzewa dzielę kalafiora na różyczki, dokładnie myję i wycieram. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obieram i kroję cebule na cztery części. Czosnek piekę w łupinkach.
Wszystko razem mieszam, skrapiam oliwą i piekę przez ok. 30 minut. Po upieczeniu studzę warzywa, wyciskam czosnek z łupinek i miksuję warzywa z kaszą jaglaną. Na koniec dodaję posiekaną natkę albo koper, solę i pieprzę do smaku. - Pasty używam do kanapek, albo jako farszu do naleśników.
Edyta
Powiązane artykuły
Placki jaglane
Pasta z suszonych pomidorów, czarnych oliwek i żurawiny
Baton raw z żurawiny, pekanów i kardamonu
2 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
I aam in fact happy to glance at this weblog posts which carries lots of valuable information, thanks for providing such information.
I like the valuable information you provide in your articles.
I'll bookmark your weblog and check again here regularly.
I am quite sure I will learn many new stuff right here!
Good luck for the next!