Czas

  • 30 min.

Nareszcie jest! Młoda kapusta! Pyszna i chrupiąca w sałatkach. Niezwykle zdrowa w kiszonkach (ja robię te jednodniowe). I gotowana z koprem.

Ilość schorzeń na które kapusta pomaga jest dość długa. Jeśli boli was gardło to płuczcie je sokiem ze świeżej kapusty. Jeśli dokucza wam trądzik – sok ze świeżej kapusty jako okład sprawdzi się doskonale. Dziecko ma siniaka (moje często mają!) – kilka liści kapusty lekko pościskajcie, nasączcie oliwą i zróbcie kompres kilka razy dziennie. Dokuczają wam zaparcia – pijcie 2 szklanki soku z kapusty dziennie. Wszelkiego rodzaju ukąszenia masujemy liściem kapusty i stosujemy go w formie okładu. Pomaga jeszcze na wiele innych rzeczy, ale o tym przy kolejnym kapuścianym wpisie. Dzisiaj zapraszam na pyszną kapustę ugotowaną z marchewką i tempehem.

Składniki

  • główka młodej kapusty
  • 3 średnie marchewki
  • tempeh – 1 kostka
  • 1 pęczek kopru
  • 1 puszka pomidorów (lub 3 duże pomidory , sparzone i obrane ze skóry)
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 3 goździki
  • szczypta kurkumy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Kapustę myję bardzo dokładnie i kroję. Wkładam do miski, dodaję łyżkę soli i wygniatam.
  2. Przekładam ją do garnka zalewam 2 szklankami wody, dodaję pieprz w ziarnach, 2 listki laurowe, 3 goździki i gotuję.
  3. Marchewkę myję i kroję w półplasterki a potem dodaję ją do kapusty razem z pomidorami (jeśli dodajecie świeże pomidory to pokrójcie je na małe kawałki).
  4. Gotuję aż kapusta będzie miękka (tak ok 40 minut). Na koniec dodaję cały duży pęczek drobno posiekanego kopru oraz tempeh pokrojony w kosteczkę. Gotuję jeszcze chwilę, aby smaki się połączyły i dodaję kurkumę, sól i pieprz.