Czas
- 30 min.
KISZONKI – w nich znajdziemy niezwykle cenne dla naszego organizmu bakterie kwasu mlekowego. Powinniśmy jeść je codziennie, aby zapobiegać infekcjom ponieważ przywracają one równowagę w przewodzie pokarmowym.
Jak już pisałam wcześniej, na zielonym stole bardzo często gości kapusta. Kiszonki z niej w różnych kombinacjach przygotowuję każdego ranka. Zajmuje to niewiele czasu i nie wymaga żadnych skomplikowanych narzędzi. Tylko dobre chęci i 10 minut – zaczynamy?
![](https://przyzielonymstole.pl/wp-content/uploads/2014/06/20140610_162947.jpg)
Składniki
- pół główki kapusty
- 4 małe ogórki
- 6 rzodkiewek
- 1/4 kalafiora
- 1 łyżka soli himalajskiej
- garnek
- talerzyk do przykrycia (żeby dość szczelnie leżał na warzywach) i coś do obciążenia
Sposób przygotowania
- Warzywa myję dokładnie i kroję kapustę dość drobno. Rzodkiew i ogórki (razem ze skórką) kroję w plastry, a kalafiora łamię na drobne kawałki.
- Przekładam wszystko do dużej miski i dodaję łyżkę soli. Wygniatam bardzo dokładnie i przekładam do garnka. Przykrywam talerzem na którym ustawiam duży dzbanek z wodą (dla obciążenia).
- Po kilku godzinach odlewam wodę z kiszonki (wypijam ją) i sałatka jest gotowa. Ja jem ją bez dodatków, ale można dodać ulubiony sos. Wszystko zależy od waszej fantazji:)
Edyta
Nazywam się Edyta Skorupska i od 7 lat pomagam kobietom takim jak Ty z sukcesem zmieniać nawyki żywieniowe. Wiem, że profilaktyka, ruch i zmiana nawyków mogą ZDZIAŁAĆ CUDA.
Jestem psychodietetykiem, coachem zdrowia, dietetykiem TMC i instruktorem slow joggingu. Prowadzę we Wrocławiu sezonową szkołę gotowania. Ze swoimi klientkami spotykam się na sesjach on-line, organizuję warsztaty oraz inspirujące kobiece wyjazdy w góry i konferencje dla kobiet.
Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia oraz w to, że masz w sobie siłę, aby wejść na ścieżkę zmiany bez względu na wiek i miejsce, w którym utknęłaś. Marzę o tym, aby kobiety zaczęły słuchać swojego ciała i spojrzały na siebie z troską oraz szacunkiem.
Powiązane artykuły
Zupa ziemniaczana z komosą ryżową i czerwoną soczewicą
Edyta,
2016-10-02
2 min czytania
Kokosowy budyń jaglany z wiśniami
Edyta,
2017-10-09
2 min czytania
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
![](https://bucket.mlcdn.com/a/1427/1427720/images/109e4871cef1813d41d3ab8e2182380be55e6827.jpeg)
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.