Czas
- 45 min.
Pyszne krakersy, które śmiało możecie zjadać jako zamiennik pieczywa. Będą doskonałą przekąską w szkole lub w pracy.
Uwaga
- przepis pochodzi z cudownej książki: The Green Kitchen i jest autorstwa Davida Frenkiela & Luise Vindahl
Składniki
- 60 g pestek słonecznika
- 60 g ziarenek sezamu
- 40 g siemienia lnianego
- 60 g ziaren konopii ( ja zamieniłam na siemię lniane)
- 100 g mąki z amarantusa
- 1 i pół łyżeczki soli (płaskiej łyżeczki)
- 60 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z pomarańczy (wyciśniętego, nie z kartonu!)
- 1 łyżeczka ulubionego słodu
- 300 ml wody
Sposób przygotowania
- Najpierw nagrzewam piekarnik do 150C.
- Pestki słonecznika, sezam i siemię mieszam dokładnie. 1/4 mieszanki przekładam do miseczki (posypię nią krakersy przed upieczeniem). Do reszty dodaję mąkę z amarantusa, sól,oliwę i 300 ml wody. Mieszam dokładnie.
- Na blaszce (tej z wyposażenia piekarnika) układam papier do pieczenia. Delikatnie smaruję oliwą. Rozkładam równomiernie powstałe ciasto. Wyrównuję, aby wszędzie było takiej samej grubości. Posypuję ziarnami (tymi, które na początku odłożyłam). Od siebie dosypałam jeszcze na wierzch odrobinę czarnego sezamu.
- Piekę 25 minut. Potem wystawiam blachę i nasączam krakersy mieszaniną słodu i soku z pomarańczy (robię to pędzelkiem). Kroję je w kwadraty i ponownie piekę 25 minut.
Edyta
Nazywam się Edyta Skorupska i od 7 lat pomagam kobietom takim jak Ty z sukcesem zmieniać nawyki żywieniowe. Wiem, że profilaktyka, ruch i zmiana nawyków mogą ZDZIAŁAĆ CUDA.
Jestem psychodietetykiem, coachem zdrowia, dietetykiem TMC i instruktorem slow joggingu. Prowadzę we Wrocławiu sezonową szkołę gotowania. Ze swoimi klientkami spotykam się na sesjach on-line, organizuję warsztaty oraz inspirujące kobiece wyjazdy w góry i konferencje dla kobiet.
Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia oraz w to, że masz w sobie siłę, aby wejść na ścieżkę zmiany bez względu na wiek i miejsce, w którym utknęłaś. Marzę o tym, aby kobiety zaczęły słuchać swojego ciała i spojrzały na siebie z troską oraz szacunkiem.
Powiązane artykuły
Koktajl z truskawek i mango
Edyta,
2020-06-15
1 min czytania
Ciasto jabłkowo-gruszkowe
Edyta,
2017-10-03
3 min czytania
Muffinki z czerwonej fasoli
Edyta,
2014-04-30
1 min czytania
Twarożek z nerkowców
Edyta,
2020-04-27
2 min czytania
Koktajl orzechowo-czekoladowy
Edyta,
2017-04-02
1 min czytania
4 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Wyglądają bardzo smakowicie :)
Zapraszam do wyprobowania…
gdzie dodajemy oliwe? do ciasta czy smarujemy?
Dziękuję:) Oliwę dodajemy do ciasta i odrobinę zostawiamy do posmarowania papieru.