Czas

  • 30 min.

Już od dawna chciałam zrobić te piękne zielone naleśniki. Wyglądają i smakują naprawdę rewelacyjnie. Nawet ci, którzy nie lubią smaku mąki gryczanej zjadali je bardzo chętnie. W oryginalnym przepisie David dodaje szpinak, którego ja nie miałam, aby uzyskać zielony kolor i wzbogacić naleśniki. Zamieniłam go na dużą garść sałaty i kilka listków jarmużu. Użyta do zrobienia naleśników mąka gryczana jest bezglutenowa i spokojnie mogą ją spożywać osoby chore na celiakię. Można przygotowywać z niej chleby, bliny, włoskie focaccie oraz naleśniki. Warto dodawać trochę mąki gryczanej do innych mąk bezglutenowych przygotowując wypieki ponieważ dodatek gryki poprawia strukturę ciasta.

Uwaga

  • przepis pochodzi z tej strony

Składniki

  • 1 i pół kubka mąki gryczanej
  • pół litra mleka ryżowego (lub innego roślinnego)
  • 1 jajko
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego + trochę do smażenia naleśników
  • szczypta soli himalajskiej
  • duża garść sałaty i kilka listków jarmużu (bez ogonków)
  • lub dwie garście szpinaku

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wkładam do maszyny miksującej i przygotowuję naleśniki. Smażę na oleju kokosowym. Smacznego.