Czas

  • 15 min.

Ugotowałam cieciorkę. Miałam zrobić hummus, ale…mięta tak pięknie pachniała na parapecie, że postanowiłam użyć jej do stworzenia nowej pasty, która będzie u nas godnym zamiennikiem tego: hummusu.

Składniki

  • 1 i pół kubka ugotowanej cieciorki
  • pół kubka suszonych pomidorów lekko odsączonych z oliwy
  • kilka listków mięty (ja dałam 10)
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki wkładam do maszyny miksującej i mielę na pastę. Podczas mielenia kilkakrotnie mieszam. Na koniec solę i pieprzę do smaku.
  2. Jeżeli pasta jest za gęsta dolewam odrobinę oliwy z oliwek.
  3. Pasta jest pyszna i doskonale nadaje się jako nadzienie do naleśników.