Czas

  • 10 min + pieczenie 40 min.

Proste ciasto owsiane z jabłkami i masłem orzechowym, które nie wymaga dużego nakładu pracy. Najlepiej smakuje na drugi dzień z czekoladową polewą z bananów.

Uwaga

  • foremka: 20×30
  • orzechy możesz zastąpić migdałami
  • zamiast syropu klonowego możesz dodać syrop daktylowy lub melasę karobową, ryżową lub buraczaną
  • polewa bananowa to tylko opcja, nie jest konieczna
  • jeśli ciasto ma być bezglutenowe użyj certyfikowanych płatków owsianych

Składniki - ciasto

  • 150g płatków owsianych
  • orzechy laskowe 50g
  • orzechy włoskie 50g
  • sezam niełuskany 40g
  • wiórki kokosowe 50g
  • siemię lniane 3 łyżki (zmielone i zalane 200ml wody)
  • 15 daktyli pokrojonych w plasterki
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 100 ml syropu klonowego
  • 2 jabłka obrane i starte na dużych oczkach tarki
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Nagrzewam piekarnik do 180C.
  2. Płatki owsiane, orzechy laskowe i orzechy włoskie lekko miksuję. Dodaję sezam, wiórki, namoczone siemię lniane, pokrojone daktyle, masło orzechowe, syrop klonowy, starte jabłka, sól i cynamon i mieszam dokładnie. Mieszankę zostawiam na 10 minut, aby lekko napęczniała.
  3. Przekładam do foremki wysmarowanej olejem kokosowym, lub wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w 180C przez 40 minut.
  4. Po wystudzeniu kroję ciasto na prostokąty i podaję z kremem bananowo-czekoladowym.

Składniki - krem

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki wody

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na krem dokładnie miksuję. Przechowuję go w lodówce nie dłużej niż 2 dni.