Czas
- 10 min + pieczenie 40 min.
Proste ciasto owsiane z jabłkami i masłem orzechowym, które nie wymaga dużego nakładu pracy. Najlepiej smakuje na drugi dzień z czekoladową polewą z bananów.
Uwaga
- foremka: 20×30
- orzechy możesz zastąpić migdałami
- zamiast syropu klonowego możesz dodać syrop daktylowy lub melasę karobową, ryżową lub buraczaną
- polewa bananowa to tylko opcja, nie jest konieczna
- jeśli ciasto ma być bezglutenowe użyj certyfikowanych płatków owsianych
Składniki - ciasto
- 150g płatków owsianych
- orzechy laskowe 50g
- orzechy włoskie 50g
- sezam niełuskany 40g
- wiórki kokosowe 50g
- siemię lniane 3 łyżki (zmielone i zalane 200ml wody)
- 15 daktyli pokrojonych w plasterki
- 3 łyżki masła orzechowego
- 100 ml syropu klonowego
- 2 jabłka obrane i starte na dużych oczkach tarki
- szczypta soli
- łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania
- Nagrzewam piekarnik do 180C.
- Płatki owsiane, orzechy laskowe i orzechy włoskie lekko miksuję. Dodaję sezam, wiórki, namoczone siemię lniane, pokrojone daktyle, masło orzechowe, syrop klonowy, starte jabłka, sól i cynamon i mieszam dokładnie. Mieszankę zostawiam na 10 minut, aby lekko napęczniała.
- Przekładam do foremki wysmarowanej olejem kokosowym, lub wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w 180C przez 40 minut.
- Po wystudzeniu kroję ciasto na prostokąty i podaję z kremem bananowo-czekoladowym.
Składniki - krem
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki wody
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na krem dokładnie miksuję. Przechowuję go w lodówce nie dłużej niż 2 dni.
Edyta
Nazywam się Edyta Skorupska i od 7 lat pomagam kobietom takim jak Ty z sukcesem zmieniać nawyki żywieniowe. Wiem, że profilaktyka, ruch i zmiana nawyków mogą ZDZIAŁAĆ CUDA.
Jestem psychodietetykiem, coachem zdrowia, dietetykiem TMC i instruktorem slow joggingu. Prowadzę we Wrocławiu sezonową szkołę gotowania. Ze swoimi klientkami spotykam się na sesjach on-line, organizuję warsztaty oraz inspirujące kobiece wyjazdy w góry i konferencje dla kobiet.
Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia oraz w to, że masz w sobie siłę, aby wejść na ścieżkę zmiany bez względu na wiek i miejsce, w którym utknęłaś. Marzę o tym, aby kobiety zaczęły słuchać swojego ciała i spojrzały na siebie z troską oraz szacunkiem.
Powiązane artykuły
Deser z nasion chia
Edyta,
2015-06-17
2 min czytania
Frytki z topinambura z sosem z awokado
Edyta,
2016-01-08
2 min czytania
Sernik z mango, nerkowców i tofu
Edyta,
2017-04-23
2 min czytania
Krakersy zmieniające życie (słodka wersja)
Edyta,
2014-08-21
2 min czytania
4 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Wygląda ładnie.
Czy polewa stwardnieje w lodówce, czy pozostanie półpłynna ?
Witam. Polewa pozostaje półpłynna, twardnieje tylko delikatnie na samej górze. Można nie dodawać wody wtedy polewa będzie miała bardziej zwartą konsystencję. Pozdrawiam:)
Dziękuję za przepis, wyszło pyszne ;-)
Na pewno wyprobuje :-)