Czas

  • 1,5 godz.

Barszcz z fasolki mung i pieczonych buraków to doskonała i rozgrzewająca zupa dla całej rodziny.

Nie warto pomijać pieczenia buraków (można upie je dzień lub dwa wcześniej), bo to właśnie dzięki tej czynności barszcz nabiera głebokiego smku. Pieczenie wydobywa cukier z buraków, który w zupie łączy się z innymi składnikami nadając jej niepowtarzalnego smaku.

Składniki

  • 1,5 kg pieczonych buraków
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g fasolki mung namoczonej na noc
  • koper
  • sól
  • ziele angielskie – 3 kulki
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka majeranku
  • koperek

Sposób przygotowania

  1. Buraki myję, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiam oliwą i piekę w piekarniku nagrzanym do 180C przez godzinę, lub trochę dłużej (czas pieczenia zależy od wielkości buraków). Obieram ze skóry i ścieram na tarce o grubych oczkach.
  2. Marchewkę i pietruszkę ścieram na tarce o grubych oczkach, cebulkę kroję w drobną kostkę a ziemniaki w grubszą. Czosnek kroję w plasterki.
  3. W garnku z grubym dnem rozgrzewam 2 łyżki oliwy i smażę: cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę. Po chwili dodaję: liść laurowy, ziele angielskie, słodką paprykę i kurkumę. Smażę jeszcze krótką chwilkę, dodaję odsączoną fasolkę mung, a potem zalewam wodą, tak aby warzywa były zakryte i zaczynam gotować. Dodaję majeranek.
  4. Po 10 minutach dodaję starte buraczki oraz ziemniaki, dolewam wody, aby warzywa były przykryte i gotuję do miękkości. Na koniec dosmaczam. Smacznego:)