Czas

  • 15 min + chłodzenie 60 min.

To chyba najlepsze kulki/trufle, które udało nam się zrobić twórczo mieszając ze sobą rożne produkty. Wyglądają pięknie i smakują rewelacyjnie.

Bardzo dzielnie pomagała mi w tym moja córeczka Tosia razem ze swoją przyjaciółką Tatianką – tym razem „pomagały” najmocniej w wyjadaniu i nie chciały podzielić się z nikim innym zdobyczą.
To dla mnie najlepszy znak, że przepis bezpiecznie mogę puścić w świat. Obie panny mają bardzo wybredne gusta słodyczowe – a tu walczyły dzielnie z maszyną miksującą i zadbały, abym nie miała zbyt dużo do umycia.

Sklepowe słodycze wszędzie dostępne, napakowane białym cukrem wkradły się do naszej codzienności. Bardzo trudno jest je wyprosić, ponieważ zerkają na nas z każdej ulicznej i telewizyjnej reklamy. Są ubogie w składniki odżywcze, często zupełnie bez wartości – pełne chemicznych barwników, utwardzaczy, słodzików – mają bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Często po zjedzeniu żelków, albo kolorowych lizaków dzieci stają się bardzo niespokojne, agresywne – ich organizm zupełnie nie potrafi poradzić sobie z ogromną dawką cukru i chemii.

Inaczej ma się sprawa z domowymi słodyczami, które zrobimy samodzielnie wykorzystując do tego składniki najwyższej jakości. W dzisiejszych kulkach przemyciliśmy daktyle, kaszę jaglaną, oraz bardzo dużą ilość niełuskanego sezamu.

W moich recepturach znajdziecie tylko wartościowe składniki: awokado, kaszę jaglaną, płatki owsiane (NIE błyskawiczne – piszę, bo czasami pytacie- nigdy nie używam produktów błyskawicznych), daktyle, rodzynki i inne suszone owoce, olej kokosowy, rożnego rodzaju fasole, kakao, karob, oraz naturalne słody.

Trzeba mieć na uwadze, że nawet zdrowe słodycze należy spożywać z umiarem. Na blogu jest ich sporo, ale to właśnie po to, aby każdy mógł wybrać coś dla siebie. Najważniejsze są właściwe posiłki: śniadanie, obiad i kolacja, a pyszną zdrową słodycz zostawmy sobie jako coś wyjątkowego.

Sama wiem, że dzieci i bardzo często dorośli nie są zachwyceni smakami zdrowych słodyczy. Przesyceni białą mąką, cukrem i niezdrowymi tłuszczami odrzucamy na początku to, co naturalne i nieprzetworzone. Mamy wrażenie, że jest to pokarm zupełnie nie słodki. Dopiero jak zmiana się utrwali jesteśmy w stanie w pełni docenić wszystkie wartości takich przekąsek.

Kolejnym atrybutem zdrowych słodyczy jest to, że często jedząc jedną lub dwie takie kulki czujemy się nasyceni i nie musimy sięgać po całą paczkę ciastek, aby zaspokoić swój smak na słodkie.

Uwaga

  • wychodzi 25 kulek wielkości malutkiego orzecha włoskiego
  • zamiast kakao można dodać karob

Składniki

  • 200g świeżych daktyli
  • 50g śliwek suszonych
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 kopiaste łyżki niełuskanego sezamu
  • 2 łyżki ulubionych posiekanych orzechów
  • 2 kopiaste łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 kopiasta łyżka oleju kokosowego
  • szczypta soli kłodawskiej
  • do posypania: kilka kopiastych łyżek niełuskanego sezamu

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki na kulki wkładam do kielicha maszyny miksującej i blenduję do pożądanej gęstości. Jeśli masa jest zbyt rzadka to dokładam jedną lub 2 łyżki kaszy jaglanej więcej.
  2. Kulki formuję zwilżonymi w wodzie dłońmi. Najlepsze są takie na jeden kęs. Obtaczam w sezamie i schładzam co najmniej godzinę w lodówce.