Czas
- 10 min + pieczenie 30 minut.
Jak zwykle w prostocie siła. Pomysł na ciasto owsiane powstał w biegu – dosłownie.
Biegłam na wykład na który miałam przygotować coś do jedzenia – maiłam zaplanowany jeden wypiek, ale rano okazało się, że moje łakomczuchy wyjadły wszystkie bazowe produkty.
Powstało ciacho z płatków owsianych – pyszne, miękkie, delikatne – możecie dodać do niego cynamon, a zamiast kakao sypnąć karobu.
Ciasto pięknie ozdobione może znaleźć się na świątecznym stole.
Uwaga
- blaszka 20×30
- można użyć płatków owsianych bez glutenu
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych zalanych gorącą wodą na 10 minut i przykrytych talerzykiem (wody dajemy tylko tyle, aby płatki byłe lekko przykryte)
- 1 banan
- 5 daktyli
- syrop daktylowy do smaku
- 2 jajka
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju kokosowegoszczypta soli kłodawskiej
- do ozdobienia: orzechy, płatki migdałowe, chia, sezam niełuskany, albo cokolwiek przyjdzie wam do głowy
- polewa: 100g gorzkiej czekolady i 1 łyżeczka oleju kokosowego rozpuszczone na parze
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzewam do 180C a blaszkę wykładam papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki wkładam do kielicha maszyny miksującej i blenduję na średnio gładkie ciasto. Można zblendować mocniej – wszystko zależy od tego jakiej konsystencji ciasta lubicie.
- Piekę 40-45 minut. Ciasto studzę, polewam czekoladą i dowolnie ozdabiam.
Edyta
Nazywam się Edyta Skorupska i od 7 lat pomagam kobietom takim jak Ty z sukcesem zmieniać nawyki żywieniowe. Wiem, że profilaktyka, ruch i zmiana nawyków mogą ZDZIAŁAĆ CUDA.
Jestem psychodietetykiem, coachem zdrowia, dietetykiem TMC i instruktorem slow joggingu. Prowadzę we Wrocławiu sezonową szkołę gotowania. Ze swoimi klientkami spotykam się na sesjach on-line, organizuję warsztaty oraz inspirujące kobiece wyjazdy w góry i konferencje dla kobiet.
Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia oraz w to, że masz w sobie siłę, aby wejść na ścieżkę zmiany bez względu na wiek i miejsce, w którym utknęłaś. Marzę o tym, aby kobiety zaczęły słuchać swojego ciała i spojrzały na siebie z troską oraz szacunkiem.
Powiązane artykuły
Masło z migdałów i orzechów laskowych
Edyta,
2016-12-29
2 min czytania
Czekoladki – raw pralinki
Edyta,
2017-02-13
2 min czytania
Ciasto czekoladowo-kokosowe bez mąki
Edyta,
2017-06-22
2 min czytania
Brownie z cukinii
Edyta,
2015-04-15
2 min czytania
Ciastka kokosowo-migdałowe
Edyta,
2017-02-19
1 min czytania
Ciasteczka z fasoli adzuki
Edyta,
2015-01-05
2 min czytania
14 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Wygląda przepysznie, od razu chce się zrobić. A czy nie dodaje się żadnego proszku ani sody?
Nie to płaskie ciasto☺ nie potrzebuje spulchniaczy.
Mmmmm…..już nie mogę się doczekać kiedy go zrobię ?
Małgosiu możesz dodać do środka ulubionych bakalii☺
Na jaką blaszkę są te proporcje?
Płaska blaszka 20×30 cm
Jutro kurier DPD przywiezie mi książkę:-))) Zanim zacznę ją wertować chciałam zapytać o to ciasto – sądząc po zdjęciu można z niego zrobić mazurka na świąteczny stół, czy można je zrobić wcześniej, np. w czwartek, czy to raczej ciasto do jedzenia na świeżo? Pozdrawiam. Basia
Super. Bardzo się cieszę i mam nadzieję że będzie to Twoja ulubiona książka kucharska ☺ Ciasto spokojnie można przechowywać w lodówce nawet 2 dni. Pozdrawiam serdecznie ☺
Czy zamiast termomiksu można użyć blendera?
Tak można użyć blendera. Trzeba będzie pewnie zmiksować masę na dwa razy.
czym proponujesz zastąpić jajka? dodatkowy banan? chia?
Zmiksowane banany będą idealne. Pozdrawiam serdecznie
Ja zrobiłam podobnie ale w wersji raw tzn. płatki moczyłam we wrzątku ok10 min i zmiksowałam je (ale lekko tylko) z orzechy i bakalie,dodałam ulubionych przypraw(kardamon,gozdziki,gałka itd)a wierzch był posypany grubo kokosem. I był to absolutny przebój!!! Coś mnie wzięło na kucharskie eksperymenty… Dzięki za wspaniałe "Alkalizne gotowanie"!!! Diana
Diana ależ się cieszę ☺ Niechorze książka służy Ci dobrze☺ Pozdrawiam ciepło. Edyta