Czas

  • 10 min + pieczenie 30 minut.

Jak zwykle w prostocie siła. Pomysł na ciasto owsiane powstał w biegu – dosłownie.
Biegłam na wykład na który miałam przygotować coś do jedzenia – maiłam zaplanowany jeden wypiek, ale rano okazało się, że moje łakomczuchy wyjadły wszystkie bazowe produkty.
Powstało ciacho z płatków owsianych – pyszne, miękkie, delikatne – możecie dodać do niego cynamon, a zamiast kakao sypnąć karobu.

Ciasto pięknie ozdobione może znaleźć się na świątecznym stole.

Uwaga

  • blaszka 20×30
  • można użyć płatków owsianych bez glutenu

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych zalanych gorącą wodą na 10 minut i przykrytych talerzykiem (wody dajemy tylko tyle, aby płatki byłe lekko przykryte)
  • 1 banan
  • 5 daktyli
  • syrop daktylowy do smaku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowegoszczypta soli kłodawskiej
  • do ozdobienia: orzechy, płatki migdałowe, chia, sezam niełuskany, albo cokolwiek przyjdzie wam do głowy
  • polewa: 100g gorzkiej czekolady i 1 łyżeczka oleju kokosowego rozpuszczone na parze

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzewam do 180C a blaszkę wykładam papierem do pieczenia.
  2. Wszystkie składniki wkładam do kielicha maszyny miksującej i blenduję na średnio gładkie ciasto. Można zblendować mocniej – wszystko zależy od tego jakiej konsystencji ciasta lubicie.
  3. Piekę 40-45 minut. Ciasto studzę, polewam czekoladą i dowolnie ozdabiam.