Czas

  • 30 min.

Ten deser możecie zrobić bardzo szybko. Jest zdrowy i smakuje wybornie. Do przygotowania kruszonki orzechowo-dyniowej zainspirowała mnie TA owsianka. Pod kruszonką możecie zapiekać dowolne sezonowe owoce. Zamiast dużej blachy użyjcie małych kokilek do zapiekania. Deser będzie wtedy wyglądał bardzo apetycznie. Najlepszy jest jeszcze ciepły, podany z gałką lodów!

Uwaga

Składniki

  • 11 brzoskwiń (pozbawionych pestek) lub więcej, zależy jakiej blachy użyjesz. Najlepiej weź tyle owoców, aby przykryły dno blaszki
  • pół kubka orzechów nerkowca
  • pół kubka orzechów laskowych
  • pół kubka pestek dyni
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 50 ml syropu ryżowego lub syropu klonowego (można dodać mniej lub więcej, zależy jak słodkie są owoce)

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzewam piekarnik do 180C.
  2. Brzoskwinie myję dokładnie i osuszam. Blaszkę lub kokilki smaruję delikatnie olejem kokosowym, wykładam owoce skórkami do dołu.
  3. Do miski wsypuję: orzechy nerkowca, orzechy laskowe, pestki dyni. Dodaję słód, olej kokosowy i mieszam. Posypuję owoce i zapiekam ok. 30 minut. Smacznego!