Czas
- 30 min.
Ten deser możecie zrobić bardzo szybko. Jest zdrowy i smakuje wybornie. Do przygotowania kruszonki orzechowo-dyniowej zainspirowała mnie TA owsianka. Pod kruszonką możecie zapiekać dowolne sezonowe owoce. Zamiast dużej blachy użyjcie małych kokilek do zapiekania. Deser będzie wtedy wyglądał bardzo apetycznie. Najlepszy jest jeszcze ciepły, podany z gałką lodów!
Uwaga
- przepis bierze udział w AKCJI
- jeśli zapiekasz brzoskwinie w kokilkach to pokrój je na małe kawałki
Składniki
- 11 brzoskwiń (pozbawionych pestek) lub więcej, zależy jakiej blachy użyjesz. Najlepiej weź tyle owoców, aby przykryły dno blaszki
- pół kubka orzechów nerkowca
- pół kubka orzechów laskowych
- pół kubka pestek dyni
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 50 ml syropu ryżowego lub syropu klonowego (można dodać mniej lub więcej, zależy jak słodkie są owoce)
Sposób przygotowania
- Rozgrzewam piekarnik do 180C.
- Brzoskwinie myję dokładnie i osuszam. Blaszkę lub kokilki smaruję delikatnie olejem kokosowym, wykładam owoce skórkami do dołu.
- Do miski wsypuję: orzechy nerkowca, orzechy laskowe, pestki dyni. Dodaję słód, olej kokosowy i mieszam. Posypuję owoce i zapiekam ok. 30 minut. Smacznego!
Edyta
Nazywam się Edyta Skorupska i od 7 lat pomagam kobietom takim jak Ty z sukcesem zmieniać nawyki żywieniowe. Wiem, że profilaktyka, ruch i zmiana nawyków mogą ZDZIAŁAĆ CUDA.
Jestem psychodietetykiem, coachem zdrowia, dietetykiem TMC i instruktorem slow joggingu. Prowadzę we Wrocławiu sezonową szkołę gotowania. Ze swoimi klientkami spotykam się na sesjach on-line, organizuję warsztaty oraz inspirujące kobiece wyjazdy w góry i konferencje dla kobiet.
Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia oraz w to, że masz w sobie siłę, aby wejść na ścieżkę zmiany bez względu na wiek i miejsce, w którym utknęłaś. Marzę o tym, aby kobiety zaczęły słuchać swojego ciała i spojrzały na siebie z troską oraz szacunkiem.
Powiązane artykuły
5 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Cudowna. Uwielbiam kruszonki, ale takiej jeszcze nie robiłam.
zapraszam do zrobienia. Kruszonka smakuje rewelacyjnie:) Pozdrawiam
Tak rozumiem że z brzoskwiń najpierw trzeba wyjąć pestke…
Tak. Z brzoskwiń wyjmujemy pestkę.
Tak. Z brzoskwiń wyjmujemy pestkę.