Czas

  • 15 min.

U nas cały czas zielono…Uwielbiam ten czas, gdy pełno jest zielonych warzyw i cała moja rodzina może z nich korzystać. Najtrudniej zielone przemycić dzieciom, ale mam swoje sposoby i w TYM KOKTAJLU mi się to udaje. Często robię różnego rodzaju koktajle i nawet jeśli są one owocowe, to dokładam tam kilka zielonych listków, takich, jakie akurat mam w domu. W tym truskawkowym ukryłam liście pietruszki i sałaty rzymskiej.

Składniki

  • 2 kubki świeżego zielonego groszku
  • 1/2 kubka nerkowców
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • kilka listków bazylii
  • ząbek czosnku lub więcej jeśli lubicie
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie możecie dodać do pasty kilka suszonych pomidorków

Sposób przygotowania

  1. Groszek gotuje w osolonej lekko wodzie do miękkości. Odcedzam i studzę.
  2. Nerkowce namaczam na pół godziny w letniej wodzie, aby lekko zmiękły. Po tym czasie osuszam je na sicie.
  3. Cytrynę myję dokładnie i sparzam a potem ścieram skórkę.
  4. Wszystkie składniki wkładam do kielicha blendera i miksuję mieszając kilkakrotnie, aby wyszła gładka pasta. Na koniec solę, pieprzę i dodaje jeszcze trochę soku z cytryny lub czosnku jeśli pasta jest za mdła. Smacznego!