Czas
- 10 min.
Zapraszam dzisiaj na wyraziste w smaku i oczywiście ZIELONE pesto z jarmużu, natki pietruszki i migdałów. Sprawdzi się jako smarowidło na kanapki, ale też jako dodatek do makaronu lub kasz. Jarmuż rządzi w naszej kuchni:) Już wkrótce podam przepis na prostą sałatkę z nim właśnie w roli głównej.
Jeśli już piszę o aktorze pierwszoplanowym w naszej kuchni (PAN JARMUŻ!!!), to chciałabym was wszystkich zaprosić na stronę moich znajomych Doroty i Rafała Kwietniewskich, którzy stworzyli we Wrocławiu cudowny teatr dla początkujących. TUTAJ możecie zobaczyć co się już tam działo…a działo się naprawdę dużo. Odbyły się już dwie premiery, a wszystko to na deskach dawnego Teatru Kalambur , a obecnie Wrocławskiego Centrum Twórczości Dziecka przy ulicy Kuźniczej 29a.
Pesto, które przygotujecie z jarmużu jest tak wyraziste w smaku, jak wyrazisty i pełen mocy i dobrych emocji jest ten projekt.
Składniki
- 5 dorodnych liści jarmużu
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 gałązki bazylii
- 1 kubek migdałów
- 1 łyżka pestek dyni
- 1/2 kubka sezamu niełuskanego
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów (tak ok 6 sztuk)
- 2 duże ząbki czosnku
- pół cytryny – wyciśnięty z niej sok
- 1/3 kubka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- płaska łyżeczka słodkiej papryki
- można dodać odrobinę octu balsamicznego
Sposób przygotowania
- Roślinki myje dokładnie i osuszam.
- Wkładam z resztą składników do kielicha blendera i miksuję na pastę.
- Jeśli jest za gęsta to dodaję jeszcze odrobinkę oliwy.
- Dodaję sól i pieprz do smaku. Smacznego!
Edyta
Powiązane artykuły
Ciastka z fasoli z czekoladą
Hummus z suszonymi pomidorami i oliwkami
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.