Czas

  • 10 min.

Zapraszam dzisiaj na wyraziste w smaku i oczywiście ZIELONE pesto z jarmużu, natki pietruszki i migdałów. Sprawdzi się jako smarowidło na kanapki, ale też jako dodatek do makaronu lub kasz. Jarmuż rządzi w naszej kuchni:) Już wkrótce podam przepis na prostą sałatkę z nim właśnie w roli głównej.

Jeśli już piszę o aktorze pierwszoplanowym w naszej kuchni (PAN JARMUŻ!!!), to chciałabym was wszystkich zaprosić na stronę moich znajomych Doroty i Rafała Kwietniewskich, którzy stworzyli we Wrocławiu cudowny teatr dla początkujących. TUTAJ możecie zobaczyć co się już tam działo…a działo się naprawdę dużo. Odbyły się już dwie premiery, a wszystko to na deskach dawnego Teatru Kalambur , a obecnie Wrocławskiego Centrum Twórczości Dziecka przy ulicy Kuźniczej 29a.

Pesto, które przygotujecie z jarmużu jest tak wyraziste w smaku, jak wyrazisty i pełen mocy i dobrych emocji jest ten projekt.

Składniki

  • 5 dorodnych liści jarmużu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 gałązki bazylii
  • 1 kubek migdałów
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1/2 kubka sezamu niełuskanego
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów (tak ok 6 sztuk)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • pół cytryny – wyciśnięty z niej sok
  • 1/3 kubka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • można dodać odrobinę octu balsamicznego

Sposób przygotowania

  1. Roślinki myje dokładnie i osuszam.
  2. Wkładam z resztą składników do kielicha blendera i miksuję na pastę.
  3. Jeśli jest za gęsta to dodaję jeszcze odrobinkę oliwy.
  4. Dodaję sól i pieprz do smaku. Smacznego!