Czas
- 10 min + pieczenie 25 min.
Proste ciasteczka jaglano-dyniowe zagościły dzisiaj na zielonym stole. Nie wzbudziły jednak zachwytu naszych małych domowników – zupełnie nie wiem dlaczego. Zazwyczaj wszystkie ciasteczkowe wynalazki znikają bardzo szybko. Dla mnie ich zrównoważony smak, przełamany masłem orzechowym jest wyśmienity.
Są to ciasteczka, które powstały z resztek upieczonej dyni i jaglanki która pozostała ze śniadania – to właśnie dzięki takim recepturom, wymyślanym naprędce nic się nie marnuje, a pozostałe składniki można połączyć w pyszną, nową recepturę. Pamiętajcie, aby po upieczeniu pozostawić ciastka aż do wystygnięcia na blaszce – gorące są bardzo delikatne.
Uwaga
- wyszło mi 16 ciasteczek
Składniki
- 100 g migdałów zmielonych na mąkę
- 180 g upieczonej dyni o zwartym miąższu – u mnie była to dynia Hokkaido upieczona ze skórą
- 100 g ugotowanej kaszy jaglanej – może być z poprzedniego dnia
- 50 g syropu daktylowego, albo innego ulubionego słodu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki chia
- 2 łyżki masła orzechowego
- szczypta soli himalajskiej
- orzechy do dekoracji ciastek
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki miksuję na gładką masę.
- Rozgrzewam piekarnik do 180C, a blaszkę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Na blaszce układam niewielkie ciastka i rozpłaszczam je dłonią. Każde ciastko dekoruję ulubionym orzechem. Piekę ok 25 minut.
- Studzę na blaszce. Ciastka zjadam tego samego dnia – nie nadają się do przechowywania.
Edyta
Powiązane artykuły
Sernik z mango, nerkowców i tofu
Ciastka orzechowo czekoladowe
Koktajl z truskawek i mango
7 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Z racji,ze upieklam duzo dyni,to dzisiaj upieke ciasteczka. Kaszy tez mi duzo ugotowalo. Ciesze sie,ze moze byc z popszedniego dnia :-). Ostatnio robilam deser z mango,kaszy i nerkowcow. Taki smaczny,ze brak slow :-). Zagladalam do Ciebie kilka razy dziennie i dlugo nic nie bylo :-). Patrze a tutaj tyle pysznosci :-).
Poprawię się ???
Poprawię się ???
Chodzi mi o ten czas od 27.10.do 11listopada. No ale kazdy ma swoje sprawy :-). Chociaz jak ktos daje takie swietne przepisy,to nie ma sie co dziwic,ze czesto tu sie wypatruje jakiegos przepisu. Masz cos na blogu z dyni,na slodko?
Przepraszam za bledy,ktore wkradly sie z racji pospiechu:-). Poprzedniego! Tak mialo byc. Ale jak widze Twoje przepisy,to pisze na oslep,bo wszystko bym chciala powiedziec na jednym wydechu :-). Uwielbiam Twoje przepisy :-).
Marysiu dziękuję bardzo za miłe słowa ? Cieszę się że Ci wszystko smakuje. Pozdrawiam najserdeczniej.
Marysiu dziękuję bardzo za miłe słowa ? Cieszę się że Ci wszystko smakuje. Pozdrawiam najserdeczniej.