Czas

  • 30 min.

Pyszne ciasteczka z kaszy jaglanej, mąki kokosowej i migdałowej. Niezbyt słodkie, mocno wciągające. Jeśli zostanie Wam w garnku trochę kaszy jaglanej ze śniadania, to warto je zrobić. Przede wszystkim prezentują się bardzo dobrze i możecie przygotować je na Mikołajkowe prezenty. Są bardzo proste do wykonania. Dzieciaki też będą doskonale bawić się przy wygniataniu ciasta.

Składniki

  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/3 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki mąki z migdałów (zmielone migdały)
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki niełuskanego sezamu
  • 50g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej)
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 3 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego

Sposób przygotowania

  1. Nagrzewam piekarnik do 180C.
  2. Wszystkie składniki wkładam do miski i wygniatam ciasto. Jeśli jest zbyt luźne to dosypuję jeszcze trochę mąki kokosowej.
  3. Formuje wałek, który kroję na 5mm krążki. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczam delikatnie dłonią. Piekę 20 minut. Smacznego!