Czas

  • 30 min.

Kolejna pasta kanapkowa. Tym razem połączyłam białą fasolę z cieciorką. Uważam, że duet ten jest bardzo udany. Smak pasty podkręca dodatek kolendry, która jest jedną z najstarszych roślin używanych w ziołolecznictwie i w kuchni. Zawiera wapń, potas i sód oraz witaminy z grupy B i witaminę C. Te delikatne listki posiadają właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne.

Składniki

  • 150 g fasoli
  • 150 g cieciorki
  • 3 duże jabłka
  • 4 średnie cebule
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek kolendry
  • olej kokosowy do smażenia
  • sól (ja używam himalajskiej)
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Fasolkę i cieciorkę zalewam na noc wodą (w osobnych miskach). Rano płuczę je dokładnie i gotuję tak długo, aż będą bardzo miękkie (w trakcie gotowania zmieniam wodę w garnku).
  2. Po ugotowaniu płuczę je dokładnie i ucieram w thermomiksie na gładką pastę.
  3. Jabłka kroję w drobną kostkę i smażę przez 2 minuty. Pod koniec smażenia dodaję majeranek.
  4. Cebulę kroję w kostkę i smażę, aż będzie miękka.
  5. Kolendrę myję bardzo dokładnie i kroję. Do utartych strączków dodaję: jabłka, cebulkę, kolendrę, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz sól i pieprz do smaku i mieszam:)